Детективски истории

Медальонът

Елица Ганева | 2013-11-26

Медальонът

След голямото междучасие 4-ти „Д“ клас имаше физическо възпитание. Ани беше от най-примерните в класа и не само, че никога не закъсняваше за час, но обикновено заедно с приятелката си Таня първи влизаха в час. Днес обаче Таня отсъстваше, защото беше болна и Ани се оказа първа и сама в съблекалнята по физическо. Остави си раницата до пейката и отвори едно от шкафчетата. Веднага забеляза, че долу в единия ъгъл нещо проблесна. Беше някакъв медальон със скъсана верижка. Тя веднага го взе и го разгледа с любопитство. А той наистина изглеждаше специален, защото приличаше на морска мида и можеше да се отваря като кутийка. Вътре имаше снимка на трите русалки от филма „H2O. Just add water“! Това беше любимият й филм! Сърцето й лудо заби! Не можеше да повярва, че държи в ръцете си точно такъв медальон, за какъвто беше мечтала отдавна! Тези медальони не се продаваха в България, а само в чужбина! Бяха много скъпи и тя знаеше, че сигурно никога няма да може да има такъв! Но ето, че сега съвсем неочаквано намери точно такъв!

След малко в съблекалнята започнаха да влизат и други момичета от класа, а Ани не можеше да реши как да постъпи с намерената ценност. Нямаше я и Таня, с която да сподели, затова докато си обличаше екипа тя реши, че по-добре ще е на спокойствие и по-сериозно да помисли за решението си след часовете. Тя скришом прибра медальона в раницата си и влезе в спортния салон. Часът по физическо мина бързо и понеже беше последния за деня, Ани побърза да си тръгне. Докато вървеше за вкъщи тя държеше в ръка медальона и не спираше да мисли. Помисли си за момичето, което е загубило медальона. Кое ли можеше да е и колко ли много съжалява за загубата си! Самата тя не си представяше колко тежко би преживяла такова нещастие! И още нещо, тя не познаваше друго момиче, което да е толкова голям фен на филма „H2O. Just add water“ за да притежава такъв скъп медальон! Сигурно щеше да е повече от страхотно да се запознае с това момиче! Можеше да станат много добри приятелки и да споделят заедно мечтите си около историите във филма! Така изведнъж Ани реши! Трябва да намери кое е момичето! Ще й върне медальона и ще й каже, че също като нея обича „H2O. Just add water“! И нямаше начин да не я спечели за приятелка! Но, как да разкрие загадката? Кое момиче си е загубило медальона? Трябваше да измисли план за разследването на случая! Първо си помисли, че най-логично е момичето да е от класа, който е имал физическо в предния час! Иначе медальонът щеше да е намерен от момиче от друг клас, не от нея. Така Ани реши, че първо трябва да разбере кой клас е имал физическо преди тях.

Когато влезе вкъщи, тя веднага включи интернет и влезе в страницата на тяхното училище. Там прегледа учебните програми на всички класове. Оказа се, че преди нейния клас физическо имат 4-ти „В“. Значи момичето е от 4-ти „В“! Страхотно! На нейната възраст! Сега оставаше да открие и кое е точно! Но как да стане това? Ани отново се замисли. Дали не познаваше някой от този клас? И изведнъж се сети! В следучилищната занималня, където тя ходеше има една Петя от 4-ти „В“ . Ани бързо се приготви за занималнята и тръгна натам. Трябваше да говори с Петя, но без да й разкрива цялата истина за намерения медальон, защото искаше тайно да научи кое момиче го е загубило и да може да й направи истинска изненада.

Така, когато Петя дойде Ани я заговори уж случайно. Попита я кой е любимият й филм, като спомена, че нейният е „H2O. Just add water“. Петя каза, че харесва Хана Монтана. После Ани й предложи да си разменят картинки и други неща от любимите им филми – ако Петя намери нещо с „H2O. Just add water“, а Ани друго с Хана Монтана, двете ще си ги разменят. Петя се съгласи с удоволствие. После Ани я попита дали не познава друго момиче от техния клас, което да харесва „H2O. Just add water“. Тогава Петя веднага й отговори, че Вики от техния клас е „луда“ по тоя филм. Имала какви ли не сувенири с русалките от филма и веднага се сети, че трябва да ги запознае! Ани точно на това се надяваше! Уговориха се на другия ден в голямото междучасие да се срещнат в училищния двор.
Така и стана – трите момичета се видяха в голямото междучасие. Ани веднага забеляза, че Вики носи гривна, която много приличаше на медальона. На нея имаше три мидички с лицата на главните героини от филма! Вики, разбира се, беше радостна да се запознае с момиче, което имаше същите интереси като нея! На тая първа среща Ани специално се беше подготвила – тя подари на Вики един плакат с русалките, от който имаше един брой в повече. После двете фенки на морските приключения се разприказваха като стари приятелки, които отдавна не са се виждали. На Петя й доскуча и бързо ги остави сами. Тогава Ани реши, че е дошъл моментът да провери дали Вики е момичето, което е загубило медальона. Затова тя каза:
– Миналата година имах едно страхотно малко несесерче за фиби. На него беше Ема с опашката. За съжаление го загубих някъде в пясъка на плажа на Варна...
– А аз пък, вчера си загубих най-любимия ми сувенир, един медальон... – каза Вики и очите й се насълзиха. – Мислех, че е паднал докато съм се обличала след физическо, но когато се върнах в съблекалнята след часовете не го намерих. Може и да не е паднал там, а може и някой преди мен да го е намерил и да му се е зарадвал...
В този момент Ани извади медальона от джоба си, подаде й го и се усмихна. Вики отвори широко очи, разбра всичко и за миг онемя! После прегърна Ани и каза:
– Не ми го връщай! Той вече е твой, а ти си моята най-нова и най-истинска приятелка!

Участва в конкурса за разкази „Млад детектив“



Коментари
9 коментара

Асена Христова, 10 г.,

Публикувано на 26.11.2013

Много ми хареса! Браво! Аз също съм ,, 4 д`` клас!

Лили , 12 г.,

Публикувано на 27.11.2013

Страхотен разказ! Сякаш историята наистина се е случила. Много ми хареса!

Мария Великова, 12 г.,

Публикувано на 27.11.2013

Много, много ми хареса... перфектно е! За 10 годишно момиче си се справила чудесно... аз нямаше да мога да го напиша толкова дълго без да допусна поне 1 повторение... БРАВО!

Ивета , 12 г.,

Публикувано на 27.11.2013

И на мен ми хареса! Особено това, че в края Ани дава медальона на Вики, въпреки че много го иска. В днешно време такива хора са рядкост. Поздравления! Всъщност, когато бях на 10, колкото теб сега и аз много гледах Н2О. Не ми беше любимо, но въпреки това много го харесвах!

Силви Петрова, 14 г.,

Публикувано на 27.11.2013

Поздравления о от мен! В разказа хем има загадка за решаване, хем има и поука. Точно тя най-много ми хареса! Оказва се, че не само за Ани, но и за Вики по-важно от така желания медалжон е истинското приятелство! Според мен този разказ трябва да бъде награден.

Ивета , 12 г.,

Публикувано на 13.12.2013

Честито! :)

ema ivanova, 18 г.,

Публикувано на 03.02.2014

ot. kude. ste vzeli. tezi. medalьоni

росита иванова, 18 г.,

Публикувано на 03.02.2014

Добре

Бела , ,

Публикувано на 13.07.2021

Това е страхотно! И аз харесвам трите русалки.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град