любими герои

Начало | любими герои | Мая, Кралицата на Голямата река

Мая, Кралицата на Голямата река

Диляна Стоянова | 2014-08-05

Мая, Кралицата на Голямата река

Мая Филдинг е главна героиня в романа на Ева Ибътсън „Мая, кралицата на Голямата река“ .
Мая е красива и сдържана млада госпожица с бледо овално лице и големи тъмни очи. Ушите й, оголени от плитката, събрала в гъстата й черна коса, й придават беззащитен вид. Мая учи и живее в английски пансион, едно от най-добрите училища в Англия, където момичетата биват обучавани пълноценно (по мнение на госпожица Банкс и сестра й Емили, основателки на училището).  Майка й е известна певица, а баща й е богат, но за жалост и двамата загиват в железопътна катастрофа край Египет, оставяйки малкото си момиче тъжно и с голямо наследство зад гърба си. Мая е скромна, възпитана, мила, умна, с голямо въображение и способността да открива красотата там, където другите не виждат нищо. Въпреки загубата, тя не е намръщена, подтисната или пък изпълнена със самосъжаление. Мечтае за приключения, какъвто пансиона не може да й предостави. До деня, в който тя не научава новината…  
 
 Настойникът й – адвокатът г-н Мъри, успява да намери нейни далечни роднини – семейство Картър. Те живеят не къде да е, а в Южна Америка, Бразилия, край река Амазонка.  Господин Картър притежава каучукова плантация. Къщата му се намира в близост до град Манауш (съвършено цивилизовано място, не джунгла). Там той живее със съпругата си и двете си дъщери-близначки на възрастта на Мая- Беатрис и Гуендълин. Когато разбира новината, Мая изтръпва от радост заради предстоящата среща с непознатата джунгла, екзотичните животни и тайнствените индианци. Очаква вълнуващ живот сред близки хора, вековни дървета и гирлянди от орхидеи.  Съученичките й не приемат така новината – те знаят, че тя тихичко си поплаква на възглавницата след смъртта на родителите си, но я предупреждават, че Амазонка е опасно място, гъмжащо от крокодили, с гори, пълни с диваци и дива растителност. Но момичето не им обръща внимание и започна да се впуска в мечти и приготовления за голямото пътуване, което я очаква.  
   
По време на дългото пътуване за Бразилия Мая се намира в компанията на новата гувернантка на семейство Картър – г-ца Минтън – строга, странна, но умна и обичаща книгите. Двете бързо се сприятеляват.  
Момичето мечтае за къща край Амазонка с шарени кепенци и голяма веранда, с весели близначки и майка, ухаеща на лавандула, а попада в стерилен ад. Госпожа Картър не понася джунглата, затова постоянно дезинфекцира дома си. Близначките Картър и майка им са обсебени от материалното – те искат да притежават пари, вещи и положение в обществото. Мая иска да трупа опит, впечатления, приятелства, знания, да прекарва време край природата. Затова тя намира спасение в книгите, приятелството си с Минти и запознанството си с Фин – тайнственият полуиндианец, с който ще се забъркат в приключение, ще пътуват с лодка и ще опознаят Голямата река в търсене на потайни племена и лечебни билки.  
 
Книгата „Мая, Кралицата на Голямата река“ е една от любимите ми, защото показва, че със старание и упоритост мечтите винаги се сбъдват, че приключенията и обратите не трябва да ни плашат, а да ни стимулират, че всяко място, където се чувстваш щастлив, ще се превърне в твой дом, че никой не е сам на света. Мая Филдинг преживява толкова много, но успява да запази вярата си.  
 
Прочетете тази книга, няма да съжалявате.

* * *

А вашият любим литературен герой кой е? Споделете с нас, като участвате в конкурса.



Коментари
12 коментара

Асена Христова, 11 г.,

Публикувано на 05.08.2014

Браво, много ми хареса, нямам търпение да прочета книгата, защото от разказа ти ми стана много интересно!

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 09.08.2014

До редакцията: Ако може в изречението "Момичето мечтае за къща край Амазонка с шарени кепенци и голяма веранда, с весели близначки и майка, ухаеща на лавандула, момичето попада в стерилен ад." да замените повторението на думата "момичето" с частицата "а". Благодаря предварително! :)

От редакцията: Готово. :-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 12.08.2014

Прекрасно е! ;-) Като всяка твоя творба и тази заслужава аплодисменти! :-)

Дилява , 14 г.,

Публикувано на 13.08.2014

Сърдечни благодарности, Давид! :-)

Асена Христова, 11 г.,

Публикувано на 13.08.2014

Много е хубаво! Харесва ми! Успех!

Диляна , ,

Публикувано на 13.08.2014

Благодаря ти, Аси, за подкрепата! :)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 24.08.2014

Моля, Диди, няма защо и за какво да ми благодариш! :-) Просто пак заповядай, защото за коментар на твоя творба съм винаги насреща! ;-)

Яна Костадинова, 10 г.,

Публикувано на 04.09.2014

Невероятно!Справила си отлично!Пожелавам ти много успех!Имаш моята подкрепа!

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 07.09.2014

Искрени благодарности, Яна, за моралната подкрепа от твоя страна! :-)

Таня , ,

Публикувано на 08.09.2014

Интересно е,ще прочета книгата! :-)

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 08.09.2014

Радвам се, че ти е харесало, Таня! :) И да, непременно прочети книгата. ;-)

Вяра , ,

Публикувано на 31.05.2016

Аз съм чела книгата и тя е страхотна!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град