важните неща

Начало | важните неща | „Мама“ е свещена дума

„Мама“ е свещена дума

Диляна Стоянова | 2013-03-19

„Мама“ е свещена дума

Аз обичам своята майка! Даже „обичам“ не стига, за да изкажа моята привързаност към нея. Нищо не може да замени тази любов! Моята майка ми е подарила живот, за което аз съм й благодарна! Тя ми помага, грижи се за мен, поучава ме. Невинаги ми дава всичко, което искам, но се старае, колкото може! И аз го знам...
Понякога се скарваме и тогава съм много тъжна. Когато вината е моя, имам чувството, че просто „извинявай“ не стига. Винаги търся начин да зарадвам моето семейство – чрез картички, малко подаръче...

„Мама“ е свещена дума, най-святата и чиста дума на света. Първата дума, което едно дете продумва. Още в корема на майката то усеща нейната привързаност и любов към него. Дали „мама“ е синоним на „ангел пазител“? Когато мама остарее аз ще се грижа за нея, както тя сега се грижи за мен. Когато съм болна стои при мен, прави ми чай, а когато е на работа ми звъни през 5 минути, за да пита „как съм?", „Оправям ли се?". Не мога да я гледам тъжна, защото тогава и аз страдам.

През почивните дни излизаме и се разхождаме, отиваме в книжарниците, на кафе (аз пия обикновено какао). Тя ми разказва за младежките си години. Понякога сядаме на пейките прегърнати и не усещаме как времето лети... На мен ми е писано тя да ми е майка, а на нея – аз да съм и дъщеря! Когато замине часът се превръща в години.
Но това, което не харесвам са псувните, свързани с думата „майка“ (сега няма да ги споменавам)! Как може да се обиждат с майките си?! Но има родители, които не обичат децата си. Правят аборт, оставят ги в сиропиталище.
Тъжно ми е и за сираците, които нямат собствена майка! Не мога да си представя какво ще правя на тяхно място и не искам! Някой родители с висока заплата не получават детски помощи! Това е нелепо! Без туй парите са малко.

Мамо, моля те извинявай за всичко лошо, което съм ти сторила! Моля те прости ми, мамо! :) Думите не стигат, за да кажа какво чувствам към теб... Това не може да се опише, нито да се нарисува... Просто се чувства със сърцето.

Измислих и стихотворение, посветено на майката:
Мамо мила, мамо моя,
колко много те обичам,
каква любов изпитвам,
когато тебе „мама“ те наричам!
Аз съм благодарна,
че ти си ме родила
и толкова неща си ми подарила!
Мамо мила, мамо моя,
колко много те обичам,
каква любов изпитвам,
когато тебе „мама“ те наричам!
Когато аз от училище се върна
първо бързам тебе да прегърна!
Да ти кажа колко съм щастлива,
че точно ти си ме родила!
Извинявай, ако нещо съм сгрешила!

За мен моята майка е най-добрата! Може на някой моето есе да не му хареса, но всеки има различен вкус, но там пише за моята майка!

Участва в конкурса " Моята майка е най-добрата



Коментари
19 коментара

Диди , ,

Публикувано на 19.03.2013

До редакцията: Всъщност не съм кръстила така творбата си! А просто " Аз обичам своята майка"!

От редакцията: Знаем, но трябваше да измислим нещо, което го няма на сайта вече, за да можем да я публикуваме. Ако така не ти харесва ще измислим друго, само кажи. :-)

Дете , ,

Публикувано на 19.03.2013

* Браво! Много е добро! ПРекрасно е даже! И стихотворение е :)

Кати , ,

Публикувано на 19.03.2013

Добро е,но не съм съгласна с някои неща,например-абортът.Понякога просто се налага!Ако някой е твърде млад и не иска дете,това е начинът.И това не значи че иска да "се оттърве" от детето!И второто нещо е,че хората с високи заплати,които нямат нищо за изплащане наистина не бива да получават детски за децата си,но хората с ниски и хората с високи заплати,които изплащат много трябва да полуават детски за децата си!Иначе,браво!

Таня , ,

Публикувано на 19.03.2013

Прекрасно съчинение и стихотворение,браво! :-)

Диди , ,

Публикувано на 20.03.2013

Благодаря Дете за милите думи! :–)

Диди , ,

Публикувано на 20.03.2013

До Кати: Аз лично не харесвам аборта! Това е убийство. Ако някой прсто не иска дете не трябва да го прави, трябва да се подсигури! А когато вече имаш сете, ти си длъжен да се грижеш за него. Да, но много малко хора с големи доходи , които имат парични затруднения! И тези пари са за децата - трябва да им се плащат с тях учебници, храна, дрехи... И да се проверява за какво се използват!

Диди , ,

Публикувано на 20.03.2013

До Тани: Благодаря, радвам се, че ти харесва! :–)

Мария , ,

Публикувано на 20.03.2013

Браво! Много е добро! Според мен заслужаваш да спечелеш, но не съм прочела всички творби! :)

Диляна Стоянова, 12 г.,

Публикувано на 20.03.2013

Написах и още нещо, което не успях да изпратя: "Могат ли(или не могат" да ни бъдат приятели собствените ни родители? - Според мен родителите ми могат да бъдат приятели. Под "приятели" разбирам човек, на когото мога да му се доверя, да разкрия най-искрените си тайни, чувства, мисли... Повечето хора приемат родителите си като даденост! Ние трябва да ги уважаваме, обичаме..Защото точно те(семейството) са хората, които са ни вдъхнали живот. Благодарение на тях ние съществуваме на този свят! Ако не можем да се доверим на най-близките си, то тогава на кой можем?! Аз ги приемам като приятели, вай-добрите приятели. Когато съм до тях се чувствам сигурна. "Приятел" не значи човека, с когото играем, а човека, който е винаги до теб и те подкрепя, какво и да става. Моите родители са такива хора, и не само те, а цялото ми семейство – и баба, леля… Но има и хора, които не обичат родителите си! Аз познавам деца, чиито родители ги бият и им се карат за оценки. Моите не са такива! И да се върна с по-слаба бележка(това рядко се случва), те ми казват „Нищо, другият път ще се справиш по-добре!“. От малка семейството ми е най-истинският и верен приятел, който няма да ми обърне гръб! Когато се ударя отивам при Мама и тя ме целува. Това е най-добрият лек. Когато трябваше да ми „бият“ ваксината много се притеснявах, но Мама ме хвана за ръка и ме успокои! Аз не виждам нищо против родителите ми да са приятели, даже се радвам че имам толкова добри приятели! :–) .. Знам, че не всеки ще хареса това, но това е моето мнение! 

Диди , ,

Публикувано на 21.03.2013

Благодаря Мария! И аз ще се радвам да победя, но... :–)

кк , ,

Публикувано на 21.03.2013

И есе, и стихотворения... Браво бе , момиче!

Пролет , ,

Публикувано на 22.03.2013

Много ми харесва! Според мен ти, Виктория и Полина трябва да спечелите! Но ощ ене се знае... Браво!

Вероника , ,

Публикувано на 23.03.2013

Да,но тя вече е печелила 2 пъти!Трябва да се даде шанс и на другите деца!!!

Таня , ,

Публикувано на 23.03.2013

До редакцията:Защо някой имат картинка,а други-не?

От редакцията: Редактора, който го е публикувал е преценил така, но дали има или няма, няма значение за участието. :-)

Гергана , ,

Публикувано на 24.03.2013

И какво като е печелила!? Тя е талантлива и сега 100% заслужава да спечели!!! Ти сигурно не си печелила, затова ревнуваш!!!РРевнивка,егоистка!!! До редакцията: Моля, не слушайте Вероника!!! Тя е участничка, с друго име, и не иска Диляна да спечели, защото ревнува! Оценявайте, без да обръщате внимание колко награди има!!!!!

Диди , ,

Публикувано на 24.03.2013

Благодаря Ви за милите думи! Гергана, радвам се, че се застъпи за ме ! До Вероника: Наистина, и какви като съм печелила?! Някой хора имат 100 награди?! Няма ограниченуе за таланта!!

Вероника , ,

Публикувано на 25.03.2013

Гергана,просто имам предвид,че всеки иска да спечели!А и трябва да се даде шанс на всички!Има и други талантливи деца!И се научи да не обиждаш! "ревнива егоистка"-мисля че не е като за детски сайт!

Диди , ,

Публикувано на 25.03.2013

Гергана, ти ме защити, но не трябваше да обиждаш. Но Вероника, не съм съгласна с тебе. Всеки има право да спечели, независимо, че и преди е печелил! Те оценяват таланта! Няма да кажат "Това е много добро, но преди е спечелило и сега не трябва", ами "Браво, още една добра творба"! Не се фукам, казвам примерно!

Еве , 11 г.,

Публикувано на 10.07.2015

Очите на есето ти казват - Аз обичам мама!!! Тези толкова детски и топли очи гледат с плам!!!Написала си го хубаво,но не и безукорно! БРАВО !

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град