новини детски

Начало | новини детски | Красимир Вълчев обещава: Няма да има нулева година, а дистанционното обучение ще е поне до 13 април

Красимир Вълчев обещава: Няма да има нулева година, а дистанционното обучение ще е поне до 13 април

Аз детето | 2020-03-26

Красимир Вълчев обещава: Няма да има нулева година, а дистанционното обучение ще е поне до 13 април

Няма да има нулева година и дистанционното обучение ще продължи до 13 април, успокои родители и ученици министърът на науката и образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Той уточни, че се очаква днес да излезе нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която ще се удължи срокът на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 и училища и ВУЗ-ове ще останат затворени. Предложението е на Националния оперативен щаб, за което съобщи председателят ген. проф. д-р Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин.

Преди дни Вълчев изпрати писмо до директорите на училища, с което да ги подготви за този вариант. „Стартирахме добре с електронното обучение и 90% от децата вече са обхванати. Този вариант на учебния процес ще бъде приравнен към нормалния, а също и работата на учителите“, коментира Вълчев.

Останалите деца, които не са се включили в дистанционното обучение не разполагали с техника. Вълчев уточни, че не са обхванати всички деца в дистанционното обучение, но пък учителите имали връзка с родителите. Учебни материали се изпращали чрез учителите, дори и чистачката и медиатори ги разнасят, за което трябвало да се осигурят защитни облекла, допълни министърът.

В момента имало 20% непосещаемост на учениците и причината била слабата ангажираност на някои от учителите, а проблемни били ромските квартали. При дистанционното обучение не се пишели оценки, учителите си отбелязвали активността. Според Вълчев две седмици ще са достатъчни за оформяне на оценките. 60% от учебната година бе минала още преди началото на грипната ваканция, коментира министърът. Не било проблем до 12 април да се навакса с материала за матурите, убеден е Вълчев, но вече допусна и вариант за отлагане на матурите.

Не е невъзможно, най-сложно е с 12 клас, но съм убеден съм, че висшите училища също ще отложат приема, ако се наложи, коментира министърът. Вълчев намекна, че е възможно да се удължи учебната година за сметка на лятната ваканция. Той предупреди да не се правят планове за почивки през юни, а за седмокласниците – и през юли.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град