зоокът

Начало | зоокът | Костенурките в Борисовата градина излязоха от скривалищата си на припек

Костенурките в Борисовата градина излязоха от скривалищата си на припек

Аз детето | 2020-05-05

Костенурките в Борисовата градина излязоха от скривалищата си на припек

Знаехте ли, че в Борисовата градина има костенурки? Сигурно много от нас не са го подозирали, защото досега те са се криели предвид факта колко много хора избират да се разходят там всеки ден. Сега обаче това е малко по-трудно, хората са по-малко и затова костенурките веднага са се възползвали! Излезли са на припек покрай езерото с лилиите, а също се разхождат и по алеите. За това съобщи зрител на Bulgaria ON AIR.

„Живея наблизо и реших да вляза и да се разходя за малко За първи път от 40 години виждам костенурки тук. Бяха поне 20!“ – с изненада казва човекът. Очевидно липсата на хора в парка е провокирала черупчестите животинки да открият нужното спокойствие и да се появят вкупом, използвайки хубавото време за припек. Костенурките са червенобузи, един от двата вида, наред с жълтобузата, които се подвизават у нас – казва зоологът Емилия Вачева от Националния природонаучен музей при БАН. Тя обаче споделя, че става дума за неместен, инвазивен вид костенурки.

Те произхождат от Северна Америка, това е и видът, който най-често хората си купуват за домашен любимец. Безобидни са за хората, всеядни и лесно приспособими към различни климатични условия. Опасни са единствено за себеподобните си, с оглед на това, че могат да изместят останалите видове костенурки от средата, която обитават.

„Това е домашен любимец, който живее 10-20 и повече години и изисква грижа и време. Това е и причината на много хора да им омръзва и да ги изхвърлят. Те могат да бъдат видени в Борисовата градина не само по време на карантина, но по-трудно. Подобна гледка може да бъде видяна в много от парковете в София, където има водоеми, където зимуват и напролет излизат от зимния си сън. Тъй като са студенокръвни животни, тяхната активност зависи от температурата на околната среда – за да са активни, трябва да се затоплят, затова подбират подходящи места, където се пекат на слънце. При лошо време са слабоактивни или скрити под водата. Срещите с тях през това време на годината са нормални, но разбира се липсата на хора в парковете им се отразява благоприятно, защото няма кой да ги смущава“ – казва още зоологът.

Интересен е въпросът как попадат в Борисовата градина. Оказва се, че макар и подобна гледка и то в градска среда, както е в случая, да предизвиква усмивки, зад всичко това стои друг, по-голям проблем.

Подобен проблем наблюдаваме от години и в столичния зоопарк, където често можем да видим десетки костенурки, които хората занасят, след като решат, че вече не искат да ги гледат.

Автор: Божила Симова

Снимки: Явор Гечев и Емилия Вачева



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град