любопитно

Начало | любопитно | Косъм, микроби или нещо друго... Знаете ли кое е най-малкото нещо, което можете да видите?

Косъм, микроби или нещо друго... Знаете ли кое е най-малкото нещо, което можете да видите?

Аз детето | 2018-01-15

Косъм, микроби или нещо друго... Знаете ли кое е най-малкото нещо, което можете да видите?

Огледайте се около себе си! Какво виждате? Компютър, мишка, домашния любимец или пък майка ви, която казва, че е време да станете от компютъра? Съучениците си или пък куп хора в метрото или автобуса. Може би баща ви, който шофира отпред, а също и дървета или много блокове или магазини? Да, време е да спрем да изреждаме, защото списъкът може да си продължи вечно. При това тези неща са само близките обекти. Ако погледнете нагоре ще видите слънцето, облаци или пък Луната и звездите, ако навън е тъмно. Представяте ли си, че някои от тези обекти се намират на милиони километри от вас и въпреки това вие ги виждате. Възхитително е колко силно е човешкото око. Но сега си представете и следното: успяваме да видим звездите, но не успяваме да видим някои неща, които са около нас непрекъснато и са толкова близо... Това пък е още по-възхитително.

Ние наричаме тези видове неща „микроскопични обекти“, защото се нуждаем от микроскоп, за да ги видим. Очите ни имат граници, така че не можем да виждаме изключително малки обекти без помощ. Някои инструменти, като лупи, микроскопи и телескопи, увеличават обектите, за да ги виждаме по-добре. Надяваме се, че се досещате, че тези неща наричаме и микроби, бактерии, прах – навсякъде около нас са.

„Увеличаване“ означава да се направи нещо по-голямо, без всъщност да се променя физическият му размер. Устройствата за уголемяване използват специален обектив (или комбинация от лещи), за да пречупват светлината под ъгъл, за да увеличат размера на изображението, което е изпратено до окото. Тъй като изображението, изпратено до окото с помощта на лещата се увеличава, виждате обекта по-лесно, въпреки че неговият физически размер не се е променил. Експертите смятат, че с невъоръжено око и нормално зрение и без каквито и да било други инструменти – могат да се видят предмети с размер от около 0,1 милиметра. За да се опише това, най-малките неща, които можете да видите са неща като човешки косъм. Но с помощта на мощни микроскопи,, хората могат да видят невероятно малки неща, които не могат да се видят с просто око. До неотдавна стандартните микроскопи позволяваха да забележим неща, които са по-малки от един микрометър, което е равно на 0,001 милиметра. Това обаче не е най-впечатляващото!

Ново изобретение наречено „микросферинен наноскоп“ комбинира стандартен микроскоп със сложно устройство (наречено „прозрачна микросфера“), което ви позволява да виждате до 20 пъти по-малки неща от това! Изследователите вярват, че този мощен нов инструмент може да им позволи да видят вътрешните човешки клетки и дори да изследват живите вируси подробно за първи път. Да не говорим, че в бъдеще учените смятат, че ще могат да развият този инструмент, за да видят още по-малки неща.

Вижте още любопитни неща свързани с темата:
Мускули под микроскоп
Храни под микроскоп – едно забележително чудо!
Храна ли е или не? Вижте колко различен може да е светът под микроскоп!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град