Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Кодът: „магическата съставка“ на всяка електронна игра и на всяко любимо приложение

Кодът: „магическата съставка“ на всяка електронна игра и на всяко любимо приложение

Аз детето | 2020-07-18

Кодът: „магическата съставка“ на всяка електронна игра и на всяко любимо приложение

Как мислите – дали прекарвате пред екрана повече от необходимото време за един ден? Това е нещо, което много родители казват на децата си и дори често им се карат, че прекарват твърде много пред екрана. Кой екран по-точно ще попитате вие... Отговорът е всеки! Истината е, че родителите ви въобще не искат да развалят забавлението ви дори и да изглежда така. Те просто са притеснени за времето, което почти всеки от нас прекарва пред различни екрани взирайки се по няколко часа без да помръдне всеки ден. Независимо дали става въпрос за екрана на смартфона, монитора на компютъра или пък телевизията. Възрастните имат пълното право да ви казват колко време трябва да се взирате във всички тези „джаджи“. Факт е, че голяма част от живота ни днес минава в интернет и много от нещата, които вършим са именно в мрежата. Забавляваме се в мрежата, говорим с приятели в интернет или играем на любимата си електронна игра.

И докато е добре да се избягва честото и редовно взиране в монитора (да ви кажем, че няма нищо по-хубаво от една кратка разходка в парка на чист въздух, освежаващо е), то има голяма вероятност един ден работата ви, каквато всеки възрастен се налага да има, да включва нещо свързано с компютри и екрани. Няма съмнение всъщност че технологията е много важна част от повечето професии дори и сега, а какво остава за бъдещето, когато се развие още повече.

Знаете ли обаче нещо друго... Много малко хора се замислят за това, но в действителност всеки сайт, който посещаваме, всяко приложение, което използваме и всяка компютърна игра с която се забавляваме е дело само и единствено на хората. При това те имат много повече общи неща отколкото подозирате. Направени са от едно и също нещо наречено компютърен код. На тяхното най-основно ниво има просто нули и единици, които им казват какво точно да правят и как да се държат. Това се нарича двоичен код. Днес в по-голямата си част кодирането или програмирането може и да не се състои в създаването на двоичен код, но той все още е основна част от всяка технология. Вместо това обаче програмистите използват един или повече от съществуващите хиляди програмни езици, които улесняват генерирането на кода за изграждането на всички тези продукти, които използваме всеки ден.

Вие опитвали ли сте се някога да програмирате? В миналото това често се е разглеждало като нещо, което е необходимо да знаят само професионалистите в областта на компютърните науки и се смятало за много, много трудно. Днес обаче всеки би могъл да се научи как да програмира – при това дори и съвсем сам. С малко усилие, старание, желание и много четене можете да се научите сами да създавате сайтове, дори и мобилно приложение, а защо не и компютърна игра. Може да не станете програмист, но най-малкото научаването на някой програмен език ще ви помогне да разберете по-добре как работи цялата технология с която сте обградени. Някои професионалисти дори твърдят, че кодирането помага в голямо разнообразие от неща, които бихте могли да вършите сега или в бъдеще.

При това днес е съвсем лесно да се научи: има игри, клипчета, дори и специални книжки за деца! Трябва само да искате и накрая дори и да не станете професионален програмист уменията, които ще развиете докато се учите ще бъдат от голяма полза за всичко в живота! Така че защо не започнете още сега! Кой знае може един ден да ви наемем да помагате за сайта ни!

Снимки: Az-deteto.bg

Още интересни неща за програмирането прочетете сега:
Чудни компютърни факти
Лора Цекова разказва за програмирането и компютрите
Как се правят сайтовете?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град