Забавно четене

Начало  ›  Забавно четене

Забавно четене

За четвърта поредна година българският детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека организират мащабна лятна кампания за насърчаване на детското четене – „Забавното лятно четене”!  Инициативата се провежда в рамките на летните месеци от юни до септември и обхваща цялата страна. Целта, която си поставя кампанията е да заинтригува малките читатели и да ги насърчи сами да търсят книги и да четат през лятото! За улеснение децата получават списъци със задължителната литература за ученици от 1-ви до 7-ми клас, както и допълнително препоръчани от нас книги.

В специално създаден електронен дневник всяко дете вписва прочетените книги и отговаря на въпроси относно съдържанието на книгата. Чрез онлайн читателския дневник през септември определяме най-четящия град, най-четящото училище, най-четящото дете и най-четената детска книга за лято 2014. Най-четящи градове за 2011 г. и за 2012 г. са съответно София и Русе, който спечеби отново и през 2013 г. Тази година може да е твоя град!

В рамките на инициативата се провеждат серия от събития, свързани с популяризиране на детското четене. През 2012 г. се проведе кръгла маса, на която бяха обсъдени проблеми, свързани с четенето на препоръчителните книжки от децата. През юни се състоя фициалното откриване на „Забавното лятно четене”, последвано от посещения в градовете –  Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пазарджик и Кюстендил. На 17 септември беше сложен край на кампанията за 2012 г. с обявяване на резултатите и раздаване на грамоти и награди на отличилите се и най-любознателните деца.

"Понякога седя и си мисля..., а понякога просто си седя. – “Мечо Пух”

Регистрирайте се за онлайн читателския дневник

Библиотека

Регламент четене

Плакат на събитието