Забавно четене

Начало  ›  Забавно четене

Забавно четене

За шеста поредна година българският детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека организират мащабна лятна кампания за насърчаване на детското четене – „Забавното четене”!  Целта, която си поставя кампанията е да заинтригува малките читатели и да ги насърчи сами да търсят книги и да четат през лятото! За улеснение децата получават списъци със задължителната литература за ученици от 1-ви до 7-ми клас, както и допълнително препоръчани от нас книги.

В специално създаден електронен дневник всяко дете вписва прочетените книги и отговаря на въпроси относно съдържанието на книгата. Чрез онлайн читателския дневник през септември определяме най-четящия град, най-четящото училище, най-четящото дете и най-четената детска книга за лято 2014. Най-четящи градове от 2011 г. насам са били София и Русе, който печели приза две години подред. През 2014 г. най-четящ град е Самоков, а през 2015 това отново беше Русе. Тази година може да е твоя град!

В рамките на инициативата се провеждат серия от събития, свързани с популяризиране на детското четене. Първото издание на „Забавното лятно четене” се проведе през 2011 година, а днес кампанията вече се радва на широка популярност, защото освен, че е интересна и забавна, тя възпитава добри навици у децата и им разкрива нови светове и възможности като ги среща с книгите.

Мисия на „Забавното четене” е също да популяризира български автори, които пишат за деца. Затова освен популярни личности като Михаил Белчев, Силвия Лулчева, Ники Кънчев, Радинела Бусерска, Стефка Янорова и Ивайло Захариев, посланици на „Забавното лятно четене” са съвременни български писатели и поети като Юлия Спиридонова – Юлка, Марин Бодаков, Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Маги Благоева, Роси Кота. През 2015 година към тях се присъедини и Иван Раденков, автор на поредицата книжки за татковци „Унки Марлюнки“.

За 6-те години на кампанията, представители на „Забавното лятно четене” са посетили повече от 30 града в различни части на България.

Мащабите на инициативата достигат внушителни размери и срещат подкрепата на всички институции, организации, училища, учители, библиотеки, общини и културни дейци от цялата страна. Над 60 детски автори, културни дейци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините, приемат титлата "посланик на детското четене". От старта на проекта през 2011 година броят на децата – участници в него достига над 12 500, а прочетените книги – над 137 000. Всяка година към инициативата се включват нови градове и все повече малки читатели.

„Книгите я транспортираха до нови светове и я представиха на невероятни хора, които живеят вълнуващо. Тя пътува с кораб с Джоузеф Конрад, отиде до Африка с Ърнест Хемингуей и до Индия с Ръдиард Киплинг. Пропътува целия свят, докато седеше в малката си стая в английско селце”.  

Роалд Дал

Регистрирайте се за онлайн читателския дневник

Библиотека

Регламент четене

Плакати на събитието:

Юлия Спиридонова

Марин Бодаков и Зорница Христова

Мишо Белчев

Петя Кокудева

Весела Фламбурари