любими герои

Начало | любими герои | Клара Ясен – момичето, чиято съдба е променена от котарак

Клара Ясен – момичето, чиято съдба е променена от котарак

Аз детето | 2016-02-04

Клара Ясен  – момичето, чиято съдба е променена от котарак

Застанал на стълбището, котаракът отказваше да се помръдне. По-едър не бях виждала през живота си. Беше голям колкото лабрадора на моя приятел Оскар и също толкова черен. Очите му светеха в неоновожълто в сумрачното мазе.
– Ей, коте... Може ли да мина?“


Така започва историята на едно обикновено 12-годишно момиче на име Клара Ясен. Клара живее с майка си сравнително тих и спокоен живот. Понякога дори толкова спокоен, че чак скучен – ходи на училище, учи се добре и помага на майка си. Всичко това обаче се променя само за един миг и само благодарение на котарака, за който вече прочетохте по-горе. Клара очаква като всеки нормален котарак, той да се отдръпне, да и измяука или дори да я одраска. Последното става, но това изобщо не е обикновено одраскване или обикновен котарак. Клара още не знае, но в момента, в който среща това шантаво животно светът й никога вече няма да бъде същият.

Цялата история започва с това, че едно обикновено одраскване предизвиква редица проблеми със здравето на момичето – тя вдига висока температура и започва да чува в главата си глас, който й нашепва: „Моя, моя, моя...“. Постепенно притеснената майка на момичето разбира, че единствения шанс да й се помогне е леля й Иса и макар, че Клара има забрана да общува с леля си, тя накрая бива заведена точно при нея. Негласната забрана, наложена от майката, се дължи на чудноватите умения на лелята – тя е дива вещица:

„ – Ти си вещица. – Не беше въпрос, а констатация.
– Дива вещица – потвърди тя, все едно на света не съществува нищо по-естествено. – Грижа се за всички живи същества в дивата природа и те ми се отплащат със същото.“

От тук насетне Клара съвсем разбира, че я очаква велико бъдеще и че колкото и да не иска, котарака й е показал, че нейната съдба е също да стане дива вещица. Клара заминава на обучителен курс при леля си, където й предстои да усвои тънкостите на магията и да се научи да контролира свръхестествените си способности. Защото в света на дивите вещици се спотайват и врагове...

Неочаквано, докато Клара е сама вкъщи, птица с гигантски крила подпалва конюшнята на леля Иса, упоява любвеобилното й куче Глупчо и оковава Клара с железен нашийник. Коварната похитителка е Химера – най-известната злосторница в света на дивите вещици. Дори изправена пред Съвета на гарвановите майки, Химера не се предава, а настоява Клара да докаже, че действително е дива вещица. Как ли? Като преодолее успешно огненото изпитание. То се състои от четири етапа, които включват сблъсък с множество опасности. Все още неопитната Клара е ужасена и е готова да отстъпи, ала намира верен съюзник и опора не в кого да е, а в онзи огромен котарак, който я беше одраскал в началото. Огненото изпитание я научава да се осланя на инстинктите си и да се доверява на дивата природа.

Клара намира верни приятели в лицата на леля Иса, пънкарката Шаная, Майстор Милаконда, вечно зиморничавата вещица Кела, бухала Уху-Буху, кобилата Звезда. Огненото изпитание обаче се оказва самото начало на дълга и неравна борба с коварен и силен противник, който не признава законите на дивите вещици и не се свени да омагьосва животни, за да осъществи целите си.

Докато преодолява всички трудности и изпитания, Клара ще успее да разплете и една много важна и строго пазена тайна. Каква обаче е тя и какви точно са приключенията на Клара ви препоръчваме да разберете сами. Просто няма как ние да опишем това вълшебство от думи, с което е разказана историята на „Дива вещица“ от Лене Кобербьол.



Коментари
3 коментара

Ивета Иванова, 13 г.,

Публикувано на 06.03.2016

Вече съм чета книгата. Това е една от най-интересните книги, който съм чела. Препоръчвам я на всички, който обичат да четат книги.

Вяра , ,

Публикувано на 31.05.2016

Книгата "Дива вещица" е направо невероятна!

Вяра , ,

Публикувано на 06.06.2016

До редакцията:Не знам дали е от превода или е грешка, но в моята книга не пише Клара Янсен, а Клара Ясен.

От редакцията: Здравей, явно в нашата книжка нещо не е било наред или ние не сме прочели правилно, но си права Ясен е. Поправихме го, много ти благодарим, че ни обърна внимание.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град