Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какво е баобаб?

Какво е баобаб?

Аз детето | 2015-03-17

Какво е баобаб?

Всички сме чували, че дървото боабаб е много необичайно. То е известно преди всичко със своята дебелина. Най-разпространено е в саваните на Африка и най-забележителното в него е, че има огромни размери, но не на височина, а на дебелина. На височина дървото не е много високо – достига около 12 метра и много рядко до 18, но за сметка на това обиколката на стъблото му може да достигне 45 метра, освен това живее над 5000 години.
По време на суша то остава без листа, но цялото се покрива с бели цветове. Те се отварят през нощта, и са с приятен аромат. Цветовете се опрашват от прилепите, а на сутринта вече са увехнали и когато отново завали дъжд баобабът пак се покрива с листа.
През дъждовните сезони баобабите поемат много вода. При изследванията на кората и дървесината им е установено, че съдържат над 120 тона вода.
Освен това в мекото стъбло на баобаба често се образуват големи хралупи, в които могат да живеят хора, а също така се използват за складове и мазета.
Известен е случай за баобаб, който дълго време е служил за автобусна спирка и в него се побирали около 30 човека.
Заради тези качества това дърво е най-цененото в Африка и служи на местните хора за жилище или кладенец. А от листата му се произвеждат въжета, много здрави нишки, риболовни мрежи, хартия и дори плат.

Белите, леко кисели плодове на баобаба са любимото лакомство на маймуните. Листата му се варят и се ядат като зеленчуци. А от плодовете му се приготвя напитка приличаща на лимонада. Затова другото име на баобаба е "лимонадено дърво".

Интересно е, че доста често докато се опитват да достигнат листата, слоновете често бутат тези дървета и тогава освен с листата им се хранят и с влажната дървесина на баобабите.
Тези дървета са много упорити. Дори съборените от слоновете баобаби бързо пускат нови корени или възстановяват изгорената си или обелена кора.

Вижте още:
10 причини, заради които е добре да посадим дърво
Отпечатък на дърво
Най-високото дърво в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град