спорт

Начало | спорт | Как да бъдем добри спортисти

Как да бъдем добри спортисти

Аз детето | 2017-02-23

Как да бъдем добри спортисти

Имаме един въпрос към всички, които обичат да спортуват и особено тези, които тренират някой от т. нар. „отборни спортове“. Били ли сте някога в отбор с дете, което никак, ама изобщо не обича да губи? Или може би самите вие сте такива. Никак не обичате да губите, дори да е игра на гоненица. Някои деца не могат да губят, но всеки човек трябва да се научи, просто се налага. Да се научим да губим, но без да губим самообладание, е умение, което се учи както се учим да караме колело. Това нещо не се учи веднага, а по малко и постепенно и с течение на времето. И когато наистина знаете как да губите, тогава ще станете една истинска спортна звезда.

Няма човек, който да иска да губи – всеки обича да печели. Но всеки път, когато има състезание или дори конкурс, няма как да няма победители и победени. Не искаме да ви разстройваме, но ако се замислим ние губим всеки ден – дори при една обикновена приятелска игра на дама или криеница има победители и победени, както и в един спортен турнир. Да, наистина загубата е разочароващо нещо и никой не я харесва. Дори и възрастните, но те вече са се научили как да реагират правилно при загуба, или поне повечето от тях. С други думи, това, което трябва да се научите да правите, за да бъдете спортна звезда, освен много тренировки и е това как да губите. Трудната част в това е, че често, особено децата, реагират емоционално и още преди да са го обмислили и осъзнали. Така например, наскоро даваха баскетболно състезание за деца и макар едно от децата да беше от спечелилия отбор, то обясни, че е тъжно, заради другите, които са изгубили.

Всъщност загубата изобщо не е страшна, въпросът е какво правим след нея. Дали смятаме да се ядосаме или пък да обвиним другия отбор в измама? Не! В никакъв случай не трябва да правим подобни неща, най-доброто, което може да се направи е да се опитате да поздравите победителите и толкова. Приближете се към тях, здрависайте се и им кажете: „Добра игра!", „Честита победа!" или нещо от този сорт, това правят всички добри спортисти. Ако пък сте от спечелилия отбор е още по-важно да поздравите загубилите и да им кажете нещо окуражително. Това е традиция, която всички спортисти спазват. Ако по-късно решите да потъжите малко от загубата, в това няма проблем, но го направете малко по-късно, когато се успокоите и ще видите, че всъщност тя не е толкова страшна и не сте чак толкова разстроени. Пък и най-важното е да запомните – това че сте загубили, не ви прави по-лоши от другите, напротив – точно вие ще сте истинските победители, ако понесете загубата достойно. Запомнете – децата, които знаят да губят с достойнство един ден винаги стават най-добрите спортисти в света. Има много такива примери, сещате ли се кои са?

А сега ето и нашите десет кратки съвета, които ще ви помогнат да станете бъдеща спортна звезда.
1. Бъдете учтиви с всички, с които играете. Не ги обиждайте – това е лошо и не ви помага!

2. Не се отказвайте – винаги правете всичко докрай и давайте всичко от себе си, хората ще го забележат.

3. Винаги поздравявайте опонентите си за „добрата игра“ – независимо дали сте изгубили или спечелили.

4. Научете правилата и винаги ги спазвайте.

5. Ако тренирате някъде, винаги слушайте треньора си и следвайте неговите съвети, той знае какво прави.

6. Не спорете, ако някога усетите, че вашият опонент ви мами, обяснете го със спокоен тон и доказателства.

7. Никога не обвинявайте съотборниците си ако загубите, дори и наистина да е заради тях. Затова сте отбор, за да се подкрепяте във всеки момент, не само в хубавите.

8. Винаги давайте шанс и на другите играчи в отбора, дори да са слаби, така те ще се научат да са добри като вас.

9. Винаги играйте честно и не мамете.

10. Дори в най-тежките моменти насърчавайте себе си и съотборниците си. Правете го дори резултатът да е 1000 на 1, никога не се знае кога ще се вдъхновите и ще направите нещо велико.

Сигурни сме, че ако спазвате тези съвети, един ден ще станете велики спортисти, които ще вдъхновяват всеки.

Снимка: sxc.hu



Коментари
1 коментар

Симония Печенска, 14 г.,

Публикувано на 25.03.2017

Аз искам да стана велика спортиска

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град