Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Къде са ни големите роботи? Къде са нашите Трансформърс? Може би скоро ще са тук!

Къде са ни големите роботи? Къде са нашите Трансформърс? Може би скоро ще са тук!

Аз детето | 2018-12-10

Къде са ни големите роботи? Къде са нашите Трансформърс? Може би скоро ще са тук!

Далеч назад във времето, добре де, може би не чак толкова далеч, когато вашите родители са били деца и на тях са казвали да не стоят толкова пред телевизора имаше едно интересно филмче по което всички бяхме луднали. Да не си мислите, че родителите ви са се родили големи... На тях също някога им се е гледало много телевизия и са мислели за игри по цял ден. Та както казахме, в тези хубави времена имаше едно филмче, което ни обещаваше, че когато пораснем не само ще имаме летящи коли, но всичко ще бъде направлявано от роботи. Роботи ще ни готвят, ще ни перат и гладят дрехите, ще хранят кучето и дори ще си говорят с нас, когато искаме. Може би и вие сте чували тази анимация, казваше се „The Jetsons“. Това беше едно от първите филмчета за роботи! Други любими наши филми пък показваха доста по-мрачна картина от бъдещето в което роботите ще управляват света и хората ще разчитат на тяхната милост. За щастие нито едно от тези неща все още не се е случило!

Или пък вече се е? Може би не го осъзнавате, но макар все още да не сме стигнали бъдещето изцяло представено от „The Jetsons“, роботите вече са важна част от света в който живеем сега. Големите роботи запълват заводите по целия свят, като помагат за автоматизирането на процесите, които те биха извършили много по-бързо и прецизно от хората. Малките роботи помагат на лекарите да оперират пациенти много по-лесно и така помагат да се решат медицински проблеми, които са били смъртоносни преди години. Дори имаме роботи в домовете си. Някои хора ползват роботи прахосмукачки, които се движат напред и назад по килима и обират трохите от бисквитките, които не би трябвало да ядете в хола. Да, това също са роботи. Много хора също имат роботи, които седят на кухненския плот, с които могат да говорят. С проста команда те могат да поискат роботът да им каже прогнозата за времето, да намери рецепта или да пусне следваща песен. Сигурно сте чували за прочутата Алекса – личния гласов асистент популярен в Америка. Дори в някои домове и у нас го има!

Ние обаче можем и сами да си намерим рецептата. Не се съмняваме, че като нас и вие искате да видите по-големи роботи. Истински роботи! Къде са ни роботите като от Трансформърс? Ето това очакваме ние и благодарение на японския инженер Масаки Нагумо скоро можем да си ги получим. Вдъхновен от „Mobile Suit Gundam“, любимо аниме от детството си, Нагумо вече е построил своя собствен робот с височина 9 метра и почти пет тона, който нарича LW-Mononofu. Засега това е най-големият робот в света! Е вярно, не е умен като София и дори не може да говори, но пък за сметка на това е огромен. Освен това... Седейки в кабината на робота, Нагумо може да контролира ръцете и краката му. LW-Mononofu може да ходи, да се обърне и дори да движи пръстите си. Въздушен пистолет на дясната му ръка може да изстреля меки топки със скорост 140 километра в час.

Подобно чудо е построено с 6 години постоянен и ежедневен труд. За съжаление обаче роботът все още не може да напусне фабриката, защото се зарежда със специални контакти, които се намират само в нея. Но Нагумо обещава на всички, които се интересуват, че до няколко години ще намери начин да изкара робота „в големия свят“. Нагумо не е единственият, който има претенции към най-големия робот в света обаче. Компанията „Rio Tinto“ вярва, че робот на име AutoHaul е най-големият в света. С цена от близо един милиард долара, AutoHaul е автономен влак, който пренася желязна руда през австралийската пустиня.

Дали в бъдеще ще има още по-впечатляващи роботи или такива влакове? Все още никой не знае, но ние силно се надяваме да си получим така искания Трансформърс. Това е най-голямата ни мечта! А вашата? Какво мислите за роботите? Споделете с нас в коментарите – интересно ни е да разберем.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град