новини детски

Начало | новини детски | „Къде отива боклукът?“ – интересна история за деца, която ще им помогне да спасят света

„Къде отива боклукът?“ – интересна история за деца, която ще им помогне да спасят света

Аз детето | 2020-09-09

„Къде отива боклукът?“ – интересна история за деца, която ще им помогне да спасят света

Едно от любимите занимания на Джес Френч като дете било да претърсва плажа за захвърлени от морето съкровища. Живеела по крайбрежието и оглеждала с часове пясъка за морски създания и фосили. Откривала най-различни находки, но за съжаление, се натъквала и на много боклук – от балони до седалки за тоалетни чинии. Днес авторката на детската книга „Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета“ е природозащитник и ветеринар и се сблъсква лице в лице с ужасното въздействие на боклуците ни върху дивата природа и не само.

Фактите говорят, че:

  • отпадъците, които изхвърляме всяка година, биха могли да напълнят опашка от камиони, обикаляща света около 24 пъти.
  • в Тихия океан плува сметище, голямо колкото три пъти територията на Франция;
  • първата произведена пластмасова четка за зъби все още съществува и не се е разградила.

Да, нашата планета се дави в боклука, но ако вземем мерки сега, все още имаме шанс да я спасим. „В наши дни хората произвеждат повече отпадъци откогато и да е било и планетата ни страда. Искрено вярвам, че ако всички бяха наясно колко вреден е боклукът им за планетата, щяха да предприемат мерки, за да променят това. Надявам се, че като разпространяваме информация по въпроса, ще успеем да предотвратим щетите, причинени от отпадъците и ще превърнем света ни в по-приятно и чисто място, на което всички да се наслаждаваме. Добрата новина е, че за голяма част от проблемите ни с боклука има простички решения, а силата да внесем положителна промяна, е в наши ръце“, споделя Джес Френч.

Българското издание на „Къде отива боклукът?“ вече е при нас и е пълно с любопитни и въздействащи факти, свързани с видовете замърсяване, земната атмосфера, ресурсите на нашата планета и десетки други теми, които са от огромно значение за екоравновесието. От страниците на книгата всяко дете ще научи не само какво се случва с нещата, които изхвърляме, но и какви са последиците от това. Ще открие съвети, които ще му подскажат как самото то може всеки ден да допринася за една по-чиста среда.

Ще прочете една приказка, която не започва никак добре, но за сметка на това носи поуката, че не е задължително да сме пораснали възрастни, за да станем герои, които спасяват планетата. Дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро.

Книгата е преводен проект на „Ракета“ и е второто издание, с което екипът на издателството показва своята съпричастност по темата. В началото на 2020 г. издадохме и наръчника „Живот с нулев отпадък в България“ на Блажка Димитрова. Вижте още:
Защо трябва да пазим природата чиста
Есе за опазването на природата и горите
Добрият пример, който децата ни дават: 6-годишно момиче от Смилян получи награда, защото събира отпадъци по пътя си



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град