Растения и животни

Начало | Растения и животни | Изключително красиви орхидеи цъфнаха в Източните Родопи

Изключително красиви орхидеи цъфнаха в Източните Родопи

Аз детето | 2011-05-17

Изключително красиви орхидеи цъфнаха в Източните Родопи

Орхидеята Dactylorhiza romana (Roman Dactylorhiza/римски дланокоренник) разцъфна в Източни Родопи, видяха експерти от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“.

Тази красива орхидея вирее в Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и на много места в България. В Източни Родопи Dactylorhiza romana се среща само в горите по склоновете на хребета Сърта между с. Черничино, общ. Ивайловград и гр. Маджарово, Хасковско. Цъфти в края на април и началото на май, като цветята са обагрени в различни цветове — жълто, бяло, розово, светло или тъмно лилаво.

Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 26 вида от тези красиви цветя, сред които пеперудоцветният салеп (Orchis papilionaceaе), включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис (Anacamptis pyramidalis), двурогата и паяковидна пчелици ( Ophris cornuta, Ophrys mammosa). Само тук в България се среща и орхидеята дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides ).

Въпреки студеното време тази година в Източни Родопи вече разцъфна и родопският силивряк (Haberlea rhodopensis), наричан още Орфеево цвете. Легендата разказва, че малкото растение с бледолилави цветове е изникнало от сълзите на митичния родопски певец Орфей, който скърбял по любимата си Евридика, изчезнала завинаги в царството на Хадес. Силиврякът е реликтен вид, датиращ от края на терциера и се среща само в България и Северна Гърция. Расте по скални терени, най-вече по пукнатини на скални разкрития, на влажни, предимно сенчести места в дъбовия и буковия пояс. Родопският силивряк има уникалното свойство при неблагоприятни условия да преминава в анабиоза (мнима смърт) и по този начин да преживява продължителните летни засушавания и зимните студове.

Уникалният релеф на Източни Родопи, съчетан с различните климатични влияния от континента и Средиземноморието, обуславят района като един от най-богатите на биоразнообразие в Европа. Досега са открити близо 2000 вида висши растения, от които 84 са включени в Червената книга на България, 37 са балкански ендемити, 22 — български ендемити. Юрушкият лопен се среща само в Източните Родопи.



Коментари
2 коментара

Дана Валериева, 10 г.,

Публикувано на 14.07.2011

Орхидеята е много красива

Есра Орхан , 10 г.,

Публикувано на 10.09.2011

Това цвете е много красиво и може би ухае невероятно но това цвете на трябва да се къса защото е включено в червената книга!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град