Растения и животни

Начало | Растения и животни | Интересни морски животни

Интересни морски животни

Биляна Хараламбиева | 2011-06-04

Интересни морски животни

Животът в моретата се е зародил преди милиони години. Крайбрежните води (до 200 метра дълбочина) заемат едва една десета от водните площи, но в тях намират дом 99 процента от познатите ни морски видове.
Октоподът е най-голямото и интелигентно безгръбначно животно. Той предпочита самотата и обитава подводни пещери. За да се прикрие от врагове, ляга неподвижно на дъното, като приема цвета на обкръжаващата го среда. Ако все пак бъде нападнат, изхвърля облак тъмно мастило и използвайки прикритието му се изплъзва.

Коралът представлява меко тяло (полип), което има свой собствен варовиков скелет. Съществуват много видове. Те се събират в масивни колонии и образуват удивителни конструкции с разнообразни форми.

Морското конче е обитател на топлите морета. То е представител на семейство морски игли. Прилича на фигура от шах. Плува вертикално, крие се от неприятелите си, като приема цвета на подводните растения. Има малко врагове, тъй като е бодливо и трудно смилаемо. Раждането на малките е задача на мъжкия, а женската произвежда още хайвер.

Бялата акула е една от най- ужасяващите морски животни. Осъдена е да плува непрекъснато, за да може до хрилете й да достига вода, съдържаща достатъчно кислород. Може да усети една единствена капка кръв дори в 4,6 милиона литра вода.

Дори да ловува в много дълбоки води, китът е принуден да излиза на повърхността, за да поема въздух. Той издишва въздуха под налягане във форма на пара, а фонтанът може да достигне седем метрова височина. Синият кит, известен като гигантски кит, е най-голямото животно, обитавало някога Земята, а храната му е сред най-дребните, които океанът предлага – планктонът.

Прочетете още:
Кораловият риф е най-големият жив организъм
Какво е Световен океан?
Морският леопард
Морето
Черно море
Моят град и морето
Случка в морето
Водораслите
Морското дъно
Една вълшебна морска история
Вълшебното ми морско приключение
Рибата, която не можела да плува
Приказка за една морска мечта
Морско приключение



Коментари
3 коментара

nasis , 13 г.,

Публикувано на 08.06.2011

superr e mnogo

Маги , 10 г.,

Публикувано на 31.05.2012

тук има много интересни неща за научаване!!!

павче , 11 г.,

Публикувано на 24.01.2013

научих и от тук нещо

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град