важните неща

Начало | важните неща | Горското училище

Горското училище

Павла Сивова | 2011-10-18

Моето училище-мечта се намира в гората, близо до голяма река.
В него учебните часове се провеждат в основната сграда, а около нея има дървени къщурки, в които живеят децата заедно със семействата си.

Учебните часове са следните:
Ориентация (на децата им се дава задача да се движат по определен маршрут от една точка до друга и според възрастта се определя нивото на трудност на задачата).
Математика (но не просто урок по математика, а урок по математика, по време на който за правилно решение на всяка трудна задача се дават награди, като например лишаване на определен ученик от домашни за няколко дни, подаряване на лакомство или игра и т. н.).
Български език (децата се учат на правопис и граматика с помощта на игри, гатанки и смешки).
Литература (четат се на глас популярни книги и романи, за да им е интересно на учениците и за домашно се дават интересни задачи, като например да се съчинят стихове или да се измислят приказки).
Чужди езици (в час се гледат комедийни сериали и/или анимации на съответния език, учениците превеждат фрази и после преразказват сюжета, пак на съответния език).
Бит и техника (уроците се провеждат на открито, децата се учат как да строят къщички на дърво, как да палят огън с кремъци и как да намират храна в гората).
Биология (всеки от учениците има собствено малко заграждение на открито, и там ще сади растения, които сам е избрал и в края на всеки срок учителят оценява „мини-градинките“ и слага оценки според старанието на ученика).
Физкултура (децата плуват в реката и се катерят по дърветата)
Музика (децата пеят заедно популярни песни, репетират ги и ги показват пред другите класове).
Актьорско майсторство (по предложения на децата се драматизира част от любима детска книга).

Самото училище, разбира се, е обрасло със зеленина и... О, май забравих една ма-а-алка подробност... училището е гигантска къща на дърво!!!

Ето така си представям аз идеалното училище. Е, разбира се, не всички ще са отличници, но поне всички ще се забавляват истински. И ще завърша с едно доста простичко, но забавно стихотворение за училището, което аз написах преди години. То представлява разговор между момченце, което пак се е прибрало вкъщи с двойка, и неговата майка.

– Защо!!! Защо?!?!
– Защо какво?
– Защо пак имаш двойка???
– Ами... Ами...
– Ами какво?
– Поправих я на тройка...
– Юнак!!! Но как...
– Но как какво?
– Но как така на три!!?
– Ами... Ами...
– Ами какво?
– С коректор и молив...

Участва в конкурса "Училището на моите мечти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град