новини детски

Начало | новини детски | До 15 октомври можете да подадете заявление за еднократна помощ за първолаци

До 15 октомври можете да подадете заявление за еднократна помощ за първолаци

Аз детето | 2019-09-30

До 15 октомври можете да подадете заявление за еднократна помощ за първолаци

До 15 октомври 2019 г. продължава приемът на заявления за отпускане на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас за учебната 2019/2020 година. Това може да направи всеки родител в дирекциите „Социално подпомагане“ в цялата страна. Помощта е в размер на 250 лева. Последните данни от Агенцията за социално подпомагане (АСП) сочат, че към 27 септември са подадени 30 230 заявления, а издадените заповеди за отпускане на помощта са 25 912 и се отнасят за 26 492 деца. Няма издадени заповеди за отпускане на помощта в натура, а заповедите за отказ са 1 362.

Помощта за първокласници се отпуска по реда на Закона за семейните помощи за деца, като право да я получат имат семейства, чиито деца са записани за пръв път в първи клас на държавни или общински училища. Друго задължително условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. Помощта се отпуска без условия за доход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето.

Заявлението за отпускане на помощта се подава в съответната дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на заявителя. Към него се прилага удостоверение за брутните доходи на семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявлението, както и удостоверение от съответното учебно заведение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище.

От тази година изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас се извършва на два пъти. Половината от помощта се изплаща или предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а другата половина се изплаща или предоставя в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи. Помощта ще се възстановява от родителите, ако ученикът не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини. През миналата учебна 2018/2019 година еднократна целева помощ получиха семействата на 35 550 първокласника.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град