зоокът

Начало | зоокът | Да научим кучето си на командата „седни“ ще е лесно като детска игра

Да научим кучето си на командата „седни“ ще е лесно като детска игра

Аз детето | 2017-01-03

Да научим кучето си на командата „седни“ ще е лесно като детска игра

Знаете ли как да разберете кога домашният ви четириног любимец е прекалено бавен? Помислете... Със сигурност ще разберете, че кучето ви е бавно ако ви носи вчерашния вестник. Разбира се, това беше малка шегичка от наша страна – бавни кучета няма. Освен това те могат да правят още много по-забавни неща от това да носят вестници, стига да ги научим. Ако сега си мислите, че да дресирате вашето куче ще наруши свободата му, това изобщо не е така. Обучението на кучето помага както на него, така и на вас да се сближите още повече един с друг и да се разбирате по-добре. Колкото повече неща научите кучето си да прави, толкова по-добре ще ви разбира то и вие него също. Освен това трябва да знаете, че за кучето научаването на нов трик е приключение и забавление.

В миналото кучетата са били отглеждани, за да правят разни неща, като пазене на стадата от крави, овце или кози, лов на птици и бозайници, теглене на шейни и какво ли още не. Но в днешно време кучетата са просто нашите приятели, които толкова обичаме. Но те не правят нищо по цял ден и често, когато вие сте с приятели навън или на училище или просто не се занимавате с тях, те се отегчават и дори се чувстват самотни. И когато това се случи започват да правят бели или пък спят много, което не е здравословно. Ето защо обучението на кучето му дава цел и нещо, което да прави и затова е полезно за него. Да научим кучето си на командата „седни“ е задължително. Така, освен че научава мястото си в семейството, това му служи и като основа за всички други по-яки трикове. А и не отнема много време, ако се занимавате 10 минути на ден с тази команда то много скоро ще се научи да я изпълнява.

Важно преди да започнете обаче е да знаете, че трябва да се снабдите с лакомства за вашия любимец. Без тях просто не става. Сигурно сте виждали как дори на добре обучените циркови животинки дават лакомство след като изпълнят номера си. Но трябва да изберете такова лакомство, за което знаете, че вашето куче обича да похапва и не е много хрускаво. В противен случай вашият любимец ще се заиграе да го хруска и ще забрави какво е правил и защо го е заслужил. Също така знайте, че ви трябва и доза търпение, някои кучета се учат по-бързо от други, но никое не се ражда научено. Това е най-трудната част. А сега е време и за забавлението.

Независимо дали ще държите кучето на каишка или ще сте го пуснали е най-добре да започнете уроците в парка или на някое зелено и сравнително тихо място. Застанете пред кучето или клекнете с лакомството в ръка. Останете така докато кучето ви забележи лакомството, след това го задръжте пред носа му и много бавно вдигнете лакомството над главата му. Така ще покажете на вашия приятел, че се изисква да направи нещо, за да получи вкуснотията. Освен това, за да вижда по-добре лакомството кучето ви ще трябва да седне. След като видите, че то е готово да седне, кажете ясно и спокойно „седни“. Важно е да го кажете преди кучето ви да е седнало. А след като направи това погалете го, кажете му: „Бравоооо!“ и му дайте лакомството. Не повдигайте лакомството твърде високо или вашето куче може да скочи, за да го вземе и тогава няма да разбере нищо. Движението е следното: от носа на вашия любимец направете дъга и го задръжте над главата му така че все едно се опитвате да го сложите там.

Практикувайте този урок няколко пъти в седмицата и за 2-3 седмици вашият любимец ще се научи да ви слуша, както вие, така и той ще се пръснете от гордост от новото умение. Последен съвет от нас: понякога се случва така, че губите търпение и точно когато си мислите, че кучето ви се е научило, то не ви слуша – това е напълно нормално, понякога кучетата също като хората се разсейват. Но не бива да казвате повече от веднъж „седни“. Кажете го веднъж и имайте търпение да изчакате да видите какво ще стане. Ако кажете „седни, седни, седни, седни...“ приятелят ви ще запомни, че командата е такава и ще чака да го повторите толкова пъти, колкото е запомнил преди да го изпълни.

Вижте още:
Джак Ръсел териер – безстрашното и забавно куче
Вкусни лакомства за щастливо куче
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град