Лаборатория

Начало | Лаборатория | Да накараме духовете да танцуват

Да накараме духовете да танцуват

Аз детето | 2019-10-29

Да накараме духовете да танцуват

Внимание: този експеримент е само за смелчаци, които не се боят от нищо, най-вече от призраци. Всъщност няма защо да се боите от тях, те не са толкова лоши, колкото изглеждат: особено един от тях, казва се Каспър и вашите родители сигурно го помнят от филмчето за него. Макар и дух, той е просто една малка душичка, толкова е добър и мил. А и както ще видите, умее да танцува. Така че защо направо не се захванем с експеримента и да видим какво ще стане.

Ще ви трябват:

  • бяла салфетка
  • надут балон
  • ножица
  • косата ви, но както си е на главата ;-)
  • страшна музика, къде танц без музика

Какво трябва да направите:
Ако салфетката, която имате подръка е с повече от един слой, разделете я на слоеве. След това изрежете от нея малко сладко духче, както вие го виждате. Трябва да знаете, че Каспър приема формата, която на вас ви харесва, за да го харесвате и вие и да сте приятели. След това, за да е истински дух, нарисувайте му две очи с черен маркер или химикалка. Ако искате да стане още по-интересно, можете да изрежете още духове и от другите слоеве. Като истински експериментатори можете да изрежете и няколко от хартия и да видите дали ще танцуват различно.

Поставете духчетата на плоска повърхност, най-добре маса. След това вземете балона, ако не е надут го надуйте разбира се и пуснете музиката.

Търкайте балона много бързо в косата си за около 10 секунди и бавно го приближете към духовете. Ще видите как привлечен от балона духът започва да се изправя. Ако сте търкали достатъчно бързо балона в косата си, той ще започне и да се движи заедно с балона. С малко практика можете да накарате духа да се издига и слиза, да плува и дори да танцува наоколо с подходящата музика. А с малко повече, да направите цяло танцово представление с духове.

Ако се случи така, че духът ви е толкова привлечен от балона, че залепва за него – можете да сложите лист хартия на масата и леко да залепите духа за него. Вярно че така няма да е толкова подвижен нагоре и надолу, но пак ще танцува интересно. Поне докато добиете опит да го контролирате изцяло. Сигурни сме, че това накрая ще е не просто експеримент, а интересна игра.

Но все пак нека кажем с няколко думи защо се получава така.

Когато търкате балона в косата си, невидими за човешкото око частици наречени електрони (с отрицателен заряд) се натрупват по повърхността на балона. След това те имат силата да привличат към себе си леки обекти (с положителен заряд) към тях – в нашия случай това е духът.

Приятно експериментиране, безстрашни приятели.



Коментари
2 коментара

яница , 9 г.,

Публикувано на 09.03.2016

много е яко

Бела и конете , ,

Публикувано на 26.08.2021

готино

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град