важните неща

Начало | важните неща | Да изберем правилно бъдещата си професия е важно

Да изберем правилно бъдещата си професия е важно

Аз детето | 2013-11-01

Да изберем правилно бъдещата си професия е важно

Всяко дете поне веднъж в живота си е чувало въпроса: "Какъв искаш да станеш като пораснеш?". И почти всеки път се чуди какво да отговори или пък винаги отговаря различно на този въпрос. Разбира се, в това няма нищо лошо, но има и такива деца, които от малки са решили какво искат да работят и така си остава, никога не променят желанието си. В повечето случаи и го сбъдват.
Ако сте от тези деца, то тази статия не е за вас, но ако сте от другите, които все още се колебаят каква професия да изберат – то сме ви приготвили няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-подходящата професия за вас. Може би да ви се струва рано за това, но знайте, че колкото по-рано се захванете с това, толкова по-голяма е вероятността да работите това, което обичате. Това е наистина важно – всеки възрастен ще ви каже, че тези, които работят това, което обичат са големи късметлии. Така че, прочете тези съвети и помогнете на късмета си.
 

  • 1. За начало помислете, кои са любимите ви предмети в училище. Тези, за които макар и да не признавате понякога, нямате търпение да започнат, слушате с интерес уроците, а с още по-голям ги учите. Това може и да не ви се струва много важно, но от него най-много зависи какъв ще станете. Ще ви докажем това с един прост пример: ако мразите математиката, а след това, по някаква случайност, станете икономист или счетоводител, но това ще е професия, която няма как да обичате и да е вашата мечтана. Но ако обичате литературата и българския език – то от вас би излязъл чудесен журналист или писател.
  • 2. След като разберете, кои са вашите любими предмети в училище, което може да не стане разбира се веднага, е добре да намерите начин за добиване на допълнителни знания по тези предмети. Например да се запишете в математически кръжок, клуб за млади журналисти, СИП по рисуване, математика, химия и т. н. Интересите към предмета трябва да се развиват, а и помнете, че тези допълнителни знания ще ви служат цял живот.
  • 3. Слушайте съветите на родителите си какво да учите или какво да работите, но слушайте и себе си. Има много случаи, в които детето изцяло се е доверило на избора на родителите си за професия и после не харесва това, което прави цял живот. Решението за бъдещето си, колкото и да се притесняват някои родители от това, трябва да вземете сами! Разбира се, трябва и да попитате родителите си за съвет, защото опитът, който те със сигурност имат е най-добрия учител!
  • 4. Не се отказвайте от мечтите и решенията, които сте взели ако на пътя ви изникне трудност. Отказването е най-тъпото нещо, което човек може да направи. В живота не винаги може да си на върха, да си най-добрия, но не трябва да се отказваш. Именно трудностите, които си преминал те правят още по-добър в това, което правиш.
  • 5. Не се страхувайте да промените посоката. Много често се случва като деца да харесваме едно нещо, а когато малко пораснем – да осъзнаем, че харесваме друго повече.
  • 6. И накрая – докато все още сте в училище (1 или 2 години) преди да завършите няма да е зле да започнете сериозно да мислите какво искате да учите в университета и каква професия искате да имате. Може да ви се струва рано, но добре обмислените решения, доста често са много по-добри от тези, които взимаме на момента и е много по-малка вероятността след време да не съжалявате за тях.


Сега като всички възрастни, ще ви питаме: Какви искате да станете като пораснете? :-) Ще се радваме да споделите с нас в коментарите.
 

Вижте още:
Професията лекар е много благородна, но и тежка
Океанографката д-р Силвия Ърл разказва за любовта към водата и детските мечти



Коментари
11 коментара

Диди , 13 г.,

Публикувано на 01.11.2013

Интересна статия! "Но ако обичате литературата и българския език – то от вас би излязъл чудесен журналист или писател.". Да, това е моята мечта - журналист и писател. Обичам литературата и история, затова се надявам и другите хуманитарни науки да ми се отдават.

Pavche Stefanova, 12 г.,

Публикувано на 01.11.2013

Аз искам да стана моден дизайнер.

Мария Великова, 12 г.,

Публикувано на 02.11.2013

Аз обичам литературата, спорта, изкуството, музиката. Математиката много ми върви и нямам проблеми с нея, но просто не ми доставя толкова голямо удоволствие. Искам да работя в пожарната... знам много неща за нея и много ми харесва екип, обстановка, но също и журналистиката ме привлича!

биби , ,

Публикувано на 02.11.2013

Първо да учим, а след това да мислим за бъдещето си. Няма бъдеще без учение!

Lora Veleva, 10 г.,

Публикувано на 02.11.2013

Мен пък ме влечат повече хип хоп танците.

Илия Василев, 15 г.,

Публикувано на 08.11.2013

Аз икам да стана Архитект но за съжеление Математиката ми е зле. И за това мисля да се захвана с Журналистика.

златина , 10 г.,

Публикувано на 07.12.2013

Аз искам да стана детска учителка в детска градина

Гергана Рускова, 9 г.,

Публикувано на 25.02.2014

Аз искам или детска учителка или актриса.

Анелия Златева , 12 г.,

Публикувано на 26.02.2014

Наистина, професията е важна. Аз желая да работа с деца с проблема в развитието.

Ирина Колева, 11 г.,

Публикувано на 06.08.2015

Аз искам да стана архитект, защото обичам математика и рисуване. А, да - и любител писател.

Габриела Иванова, 16 г.,

Публикувано на 28.02.2016

Аз съм на 16 години и от малка съм си решила да стана лекар!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град