любопитно

Начало | любопитно | Буктрейлър: разкажи за книга по нов начин и се забавлявай!

Буктрейлър: разкажи за книга по нов начин и се забавлявай!

Аз детето | 2018-01-15

Буктрейлър: разкажи за книга по нов начин и се забавлявай!

Едно от любимите ни занимания в свободното време наред с рисуването, писането на разни неща и въобще творенето е ходенето на кино. Вие обичате ли да ходите на кино? Знаем, че сега е по-лесно от всякога да гледаш стари или нови филми у дома на компютъра или пред телевизора, но в киното има нещо, което не може да се постигне у дома. Огромният екран, хората с които залата е пълна и споделяте едно и също усещане гледайки филма – това е атмосфера, която няма как да постигнете у дома. Дори и пуканките – в киното са някак си по-вкусни, ако обичате да похапвате докато гледате филм. Да, вече разбрахте, че обичаме да ходим на кино. Проблемът обаче е, че често закъсняваме. Независимо дали знаем от една седмица, че точно на този ден и в този час ще отидем – пак закъсняваме. Бързаме, понякога дори и тичаме, за да хванем началото на прожекцията и често оставаме разочаровани. Не, не защото пропускаме началото на филма, това почти никога не се случва, а защото пропускаме трейлърите.

За много хора те са досадни и скучни и продължават твърде дълго, но ние обожаваме да гледаме трейлърите за най-новите филми, по същия начин по който обожаваме и да четем книги. Тези пък книги откъде сега се появиха, ще си помислите вие... Много просто! Съвсем наскоро открихме, че книгите също си имат трейлъри. Е, не всички, но имат. Наричат се буктрейлъри и са супер интересни и забавни. Те помагат да се разбере за какво се разказва в книгата. Същото е като анотацията (текста на задната корица) само дето е като филм и е доста по-забавно. Буктрейлърите разказват накратко историята и те потапят в атмосферата на произведението, но без да разкриват прекалено много. Така че успяват да приковат интереса ти и точно, когато се стигне до най-важния момент ти казват: „Хареса ли ти? Искаш да знаеш какво става по-натам? Ха тогава прочети си сам!“. Интересни са, нали? Тогава сега се отпуснете и точно като в киното се пригответе да ви разкажем малко повече за тях. Ако успеете да издържите и прочетете всичко докрай, следващия път ще ви разкажем и как сами да направите буктрейлър на любимата си книга. Какво по-добро и ново хоби бихте могли да имате?

В борбата със смартфоните

За да направят някоя книга популярна през 21-ви век за авторите и издателите вече не е достатъчно просто да направят някаква реклама някъде и край. В ерата на смартфоните, когато от тези джаджи можеш да правиш толкова много неща толкова лесно, почти никой не би се загледал в някой билборд, нали така? Точно това е причината авторите да решат, че е време да навлязат по-добре в интернет и да рекламират своите книги там. От друга страна с всички тези реклами на нас толкова ни е писнало, че въобще не им обръщаме внимание. Ще се съгласите, че в момента в който пуснете някое видео в Youtube и ви излезе реклама въздъхвате тежко и просто чакате да се появи бутона „пропускане“ и си мислите единствено колко досадно е това. Така че и това не е било съвсем добър вариант. Но казвайки видео, някой писатели са се сетили за нещо наистина интересно – защо не рекламират книгата си с кратко видео? И от тогава до сега тези видеа стават все по-популярни и се наричат буктрейлъри.

Но за да не говорим само думи и думи, вижте историята на уморена мечка, която мечтае за сън, но имаше един проблем: един шумен съсед. На пръв поглед това е забавно филмче, но всъщност е буктрейлър за книгата на Джордж Джон и Бенджи Дейвис „Лека нощ вече!“

Както сами виждате хубавият трейлър за книга трае не повече от три минути и предава емоции и асоциации за събитията в книгата, но никога не разкрива основната тайна и сюжета изцяло. По този начин тези видеа помагат на книгите да си намерят читатели! Сега горим от желание да ви покажем още един такъв, който е наш любим! Той ще ви разкаже за Туконците – тайнствените жители на гората намираща се в страниците на детските книги на Оксана Була.

Малко история

За по-любопитните от вас, които все още са с нас нека кажем, че първите буктрейлъри се появяват през 2002 година в САЩ. Тогава те са били най-обикновени презентации с илюстрации, малко информация за книгата и подходяща музика за фон. Буктрейлърите каквито ви ги показахме стават такива чак през 2010 година, когато писателката Кристин Фахан (прочута със своите книги за вампири) ги прави (както тя самата се изразява) „малко по-живички“. Каква ирония само, а? Вампири и живички... От тогава до сега такова представяне на нова книга е супермодерно и предпочитано. В България това все още се използва твърде рядко и се прави предимно от феновете на дадена книга, но пък кой знае може вие да напишете някоя такава и да направите първия прочут български буктрейлър. Искате ли да опитате? Тогава следете сайта и очаквайте съвсем скоро нашите насоки. Дори и да не се получи идеално от първия път е едно чудесно ново хоби!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град