Растения и животни

Слонът

| 2002-05-29

Слонът

Слоновете са най-големите сухоземни животни на Земята. Съществуват два вида слонове – азиатски и африкански. Азиатските слонове са гигантите на индийската джунгла, макар и да не са големи колкото африканските си събратя. Освен това ушите им са по-малки, имат гърбица и на главата имат две големи издатини.
Азиатските слонове достигат тегло до 8 тона и височина до 4 метра. Кожата им е с редки косми, а стъпалата са без пръсти, с дебел мазолест слой. Те са двойно по-високи от човека и тежат колкото 120 души! Слоновете са тревопасни и могат да ядат в продължение на 18 часа на денонощие. През това време са в състояние да погълнат 200 кг трева, листа, клонки и плодове. Раждат по едно малко слонче.
Хоботът на слона е много дълъг нос, който е свързан с горната устна. Има повече от 60000 мускули, които го правят толкова подвижен. Слонът го използва за събиране на храна, за пиене на вода, той поема около 7 литра вода в огромния си нос, затваря ноздрите си и поставя края на хобота в устата си, където излива водата.
Слоновете пият до 160 литра вода дневно.
Слоновете имат бивници, т.е. два големи зъба, с които се хранят и се бият. Женските азиатски слонове нямат бивници.
В Индия и други страни използват слоновете за работа, защото са миролюбиви животни и могат да носят много тежки товари.
Женските и малките слончета живеят на стада, най-старата слоница води стадото, а мъжките слонове живеят сами.Коментари
2 коментара

Иван Ненов, ,

Публикувано на 17.03.2012

интересно е

павче , 11 г.,

Публикувано на 26.01.2013

Да,интересно е.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град