България

Начало | България | Античният театър в Пловдив – паметник на римската архитектура с хилядолетна история

Античният театър в Пловдив – паметник на римската архитектура с хилядолетна история

Аз детето | 2017-01-17

Античният театър в Пловдив – паметник на римската архитектура с хилядолетна история

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Съществува като селище от около 8000 години. Затова не трябва да се учудвате, когато ви кажем, че там има и античен театър, който ама наистина е античен. Той е повече от гордост за всички българи, не само защото е начело в класациите на най-запазените антични театри в света изобщо, но и е една от най-големите културни и исторически забележителности във втория по големина град у нас – Пловдив. Театърът е и най-грандиозният проект и постижение в областта на реставрацията на антични паметници в България.

Античният театър в Пловдив е разположен в Стария град, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Построен в началото на II в. н. е., по времето на император Траян (98-117 г.), той е един от най-добре запазените антични театри в света. Обявен е за археологически паметник през 1995 г. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 г. от Археологически музей-Пловдив. Зрителната му част (театронът) е амфитеатрална и разделена на два ранга, всеки състоящ се от 14 реда седалки, издялани от мрамор. Седалките са разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. Двата ранга са разделени с широка хоризонтална пътека (диазома). Откъм страната на сцената се издига двуетажна постройка, наречена скене (съблекалня за актьорите), със странични крила. Открити са надписи и изящни статуи, които сега са включени в архитектурата на сградата. Античният театър побирал от 5 до 7 хиляди зрители.

При изграждането на Филипополския театър, както и при строежа на други подобни постройки, римските архитекти умело използвали естествения наклон на терена за изграждането на театъра. Амфитеатрално разположените 28 реда мраморни седалки са вградени направо в земята. Пътека ги разделя на два етажа, а стръмни стълбища делят етажите на сектори. Седалките от най-горния ред на първия етаж имат облегалки и били предназначени за привилегировани граждани. Посетителите в театъра влизали от два входа – източен и западен. Седалките обграждат орхестрата (игралното поле, което днес наричаме сцена). Тя е полукръгла, с диаметър близо 27 метра. Зад нея се издига триетажна постройка, в помещенията ѝ се преобличали актьорите.

Театърът представлявал изключително представителна постройка, украсена с каменни резби и скулптури и служел не само за театрални представления. Тук се провеждали заседания на градската управа, събрания на градската община и дори тракийското събрание на организацията на представителите на градовете в римската провинция Тракия. Върху някои седалки има надписи, от които черпим сведения за функцията на театъра и работата на градската администрация. Според надпис на един архитрав (каменна греда върху колонада) строежът на театъра е започнал при император Траян, между 108 и 114 г., продължил при император Хадриан и даже след него. Не се знае кога точно е бил завършен, но когато това станало, в него се събирали 3500 души. Театърът във Филипополис бил разрушен и опожарен при варварско нашествие през IV в.

Реставрацията на римския театър в Пловдив е призната за едно от най-добрите постижения на българската консервационна школа. Намесата е ограничена в границите, определени въз основа на щателни изследвания и от изключване на предположенията. Днес театърът е център в силуета на южната част на Трихълмието, една от емблемите на Пловдив и функционираща сцена за класическа драма, танци и музика.

Снимка: By Dennis Jarvis – https://www.flickr.com/photos/archer10/7432772486/sizes/h/, CC BY-SA 2.0, Link, източник на информация: oldplovdiv.com

Вижте още:
Безценното панагюрско златно съкровище
Най-опасните и красиви мостове в светаКоментари
2 коментара

Елена Симеонова, 12 г.,

Публикувано на 17.08.2018

Наистина е уникално място! Страхотна статия! Браво!

Надежда Бисерова Валентинова , 10 го г.,

Публикувано на 13.05.2019

Благодаря аз съм във 3 ти клас трябваше да правим проект със същата снимка

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град