любими герои

Начало | любими герои | Анн Шърли – момичето, което лети на крилете на въображението

Анн Шърли – момичето, което лети на крилете на въображението

Диляна Стоянова | 2014-08-04

Анн Шърли – момичето, което лети на крилете на въображението

Моят любим литературен герой е Анн Шърли – главна героиня в книгите на Луси Монтгомъри – „Анн от фермата „Грийн Гейбълс”, „Анн от Авонлий”, „Анн от къщата на върбите”, „Анн от острова”, „Анн от дома на мечтите”, „Анн от Ингълсайд”. Препоръчвам Ви да ги прочетете, ще Ви харесат.

Анн Шърли е мършаво момиче, с луничаво личице и огненочервена коса, с грозна рокличка и огромно въображение. Останала отрано без семейство, тя е принудена да помага на свои роднини в отглеждането на деца, а после е захвърлена в сиропиталище. Докато съдбата й поднася голяма изненада, която ще преобърне живота й.

Матю и Марила Кътбърт са застаряващи брат и сестра, които нямат свои деца. Те са собственици на хубава малка ферма на о-в Едуард. Решават да осиновят момче, което да им помага на полето. Но каква е изненадата им, когато на гарата в Брайт Ривър чака не здрав и силен младеж, а Анн – нежно и крехко момиче, с блестящи сиво-зелени очи, изпълнени с мечти. През целия път то не спира да говори на Матю, който е доста смутен от станалото объркване. Но тя веднага намира път до сърцето му и той разбира, че на това дете му писано да заживее във фермата „Зелени покриви”.

Анн е момиче с живо въображение, силен характер и много добродетели, които компенсират суетността й и подигравателното й отношение към съседи и съученици. След като успява да си извоюва място в „Грийн Гейбълс”, тя е принудена да се бори с всякакви предизвикателства – със строгия нрав, непрекъснатите критики и консервативното мнение на Марила, с една дългогодишна свада с един неин съученик – палавото и буйно момче Гилбърт Блайт. Но тя намира радости в малките неща – изгрева, залеза, разходките под лунна светлина, цветята,нацъфтялата вишна, семейството и приятелите. Анн често попада в комични ситуации, но въображението и находчивостта винаги й идват на помощ. Госпожица Шърли е упорита и ученолюбива, затова постига големи успехи – завършва Кралската Академия, а после учи в колеж Редмънд. След всяка книга Анн е още по-пораснала и помъдряла. Превръща се в госпожа Блайт – любяща съпруга и майка. …

Е, ако усетите, че с Анн сте сродни души, хванете я под ръка и се разходете заедно по Алеята на влюбените. Предупреждавам Ви, че ще говори много, но все хубави неща. Думите й ще ни отворят врата към чудния и вълшебен свят на приятелството, мечтите, надеждите и любовта – най-прекрасното място на Земята. Никога не се страхувайте да повярвате в мечтите си, защото ако наистина вярвате и се борите за тях, те ще се сбъднат.

* * *
Участвайте и вие в конкурса и ни разкажете за вашият любим герой. Как разберете тук!



Коментари
14 коментара

Диляна , ,

Публикувано на 12.08.2014

До редакцията: Може ли да добавите и тази творба в конкурса "Моят любим литературен герой"?

От редакцията: Разбира се.

Асена Христова, 11 г.,

Публикувано на 17.08.2014

Поздравления! Страхотно е! Браво!!!!!!!!!!

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 18.08.2014

До редакцията: Извинете, че Ви притеснявам с незначителни неща, но може ли изречението "Матю и Марила Кътбърт са застаряващи брат и сестра...", да бъде преместено на нов абзац. Благодаря Ви предварително! :-)

От редакцията: Изобщо не са незначителни. ;-)

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 18.08.2014

Ето и няколко факта за Анн: 1. Тя не харесва името си, понеже много хора забравят едното "н" (недопустима грешка :D). Затова тайно си мечтае да се казва Корделия. 2. Анн е много суетна и прави всичко възможно хората да не "забелязват" червената й коса – затова я боядисва в черно – резултатът беше, че тя имаше зелена коса, която се налагаше да обръсне. :D В детството си прави отчаяни опити да заличи многото лунички, покрили лицето й. 3. Всички й правят комплимент за носа. 4. Анн мрази геометрията – нищо не разбира по този предмет. 5. Анн е готова винаги да помогне на човек в беда. :)

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 18.08.2014

Благодаря ти, Аси, за подкрепата! :-)

Цвети , 12 г.,

Публикувано на 19.08.2014

Браво, Диляна!

Давид , 13 г. г.,

Публикувано на 24.08.2014

Вълшебно е разказчето ти! :-)

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 30.08.2014

Сърдечни благодарности, Цвети! :)

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 30.08.2014

Поласкана съм, Давид! :-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 01.09.2014

Моля, Диди, за нищо- гледам да не си кривя душата и затова съм максимално откровен! :-)

Таня , ,

Публикувано на 08.09.2014

Хубаво е.Книгата е наистина много духовита. :-)

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 09.09.2014

Благодаря ти, Таня! :-) Споделям мнението ти за книгата. ;-)

Вяра , ,

Публикувано на 31.05.2016

Книгата е много интересна и смешна!!!

Ели , ,

Публикувано на 29.03.2018

Странен коментар но МОЛЯ КОЙТО ИМА КНИГИТЕ "АНН ОТ ДОМА НА МЕЧТИТЕ" И "АНН ОТ ИНГЪЛСАЙД" ДА МИ КАЖЕ. СЪГЛАСНА СЪМ НА ТРОЙНА ЦЕНА

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град