Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | 5 грешки при зареждане на смартфона, които да спрете да правите веднага

5 грешки при зареждане на смартфона, които да спрете да правите веднага

Аз детето | 2020-06-11

5 грешки при зареждане на смартфона, които да спрете да правите веднага

Предполагахте ли, че начинът, по който зареждате телефона си, може да бъде решаващ не само за сметките за ток и безопасността, но и за живота на батерията. Колкото и модерни да ви се струват батериите на смартфоните всъщност са най-изостаналите в технологично отношение. Да, доказано е с множество изследвания. Това обаче, което най-вече ни засяга нас е, че използваните днес батерии на телефона се базират на определен брой цикли на зареждане и за да издържатт по-дълго, се препоръчва никога да не ги зареждате до 100% или да ги изтощавате до 0%. Има обаче и още няколко грешки, които всички правим, а е добре да спрем още сега. Затова споделяме с вас няколко съвета за правилния начин за зареждане на телефона, така че можете да го използвате по възможно най-добрия начин, възможно най-дълго време и да избегнете всякакви опасности.

Винаги оставяте зарядното си устройство включено в контакта

Определено не бива да правите това. Щом телефонът ви се зареди и го изключите направете и още едно движение, за да изключите и зарядното, защото зарядното устройство постоянно изразходва ток, когато е в контакта, дори ако телефонът не е свързан. Това не е добре за вашите сметки за ток. Плюс това, трансформаторът отделя топлина, която може бавно да се натрупва и да причини запалване на зарядното, или ако въздухът в помещението е достатъчно влажен, може да има късо съединение. А дори и да не се случат тези неща, зарядното определено ще се повреди по-бързо.

Зареждате батерията винаги до 100%

Знаем, че звучи логично да го правите, но всъщност не е правилно. Ако зареждате батерията на телефона си до 100% всеки път, това ще съкрати живота ѝ. Това е така, защото всяка батерия има определен брой цикли на зареждане и ако винаги я зареждате до 100%, тези цикли ще свършат по-скоро. Общото правило е да зареждате батерията напълно веднъж месечно и да я държите между 20% и 80% през останалото време

Оставяте батерията да „умре“ преди да я заредите

Не е добре да оставите батерията да се изтощи до 0%, защото както казахме, най-новите литиеви батерии работят в цикли на зареждане. Така че, ако оставите батерията да „умре“, ще съкратите дълголетието на устройството си доста по-бързо.

Оставяте телефона си да се зарежда цяла нощ

Ако оставите телефона си да се зарежда през цялата нощ, ще използвате повече електричество отколкото му трябва и ще заредите батерията повече, отколкото е необходимо. Това също ще намали циклите на зареждане на батерията. Друга причина никога да не оставяте телефона да се зарежда през нощта е да не прегрее, което ще е пагубно за него.

Използвате смартфона докато се зарежда

Защо не трябва да го правите ли? Просто е! Не трябва да продължавате да изтощавате батерията на телефона си, докато се опитвате да я зареждате. Това води до пренапрежение на батерията, която в тоя момент се опитва да направи 2 неща наведнъж. Ако някой ви се обади, можете да изключите телефона (и зарядното устройство от контакта) и след това да го върнете отново след като приключите разговора.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град