новини детски

Начало | новини детски | 3-годишен е най-малкият кукер в Калофер

3-годишен е най-малкият кукер в Калофер

Аз детето | 2014-03-03

3-годишен е най-малкият член на кукерския състав в Калофер, съобщи Агенция "Фокус". Всяка година на Сирни заговезни в града се провежда традиционният кукерският празник, като най-голямата атракция е кукерският му състав. Съставът наброява 60 души, половината от които са деца. Най-малкият участник е на 3 години, а най-големият е на 68 години.

По думите на Светла Йовева, интересно е, че всички костюми, които са доста солидни и скъпи, се правят от самите участници. Кукерската шапка в Калофер се нарича кавук и е украсена с пайети, огледала и други близки до народната ни култура предмети. Надолу кукерите са облечени с ритуални сукмани, също обшити с пайети и мъниста и прословутите кози баджаци.
„Това е панталона на кукера. Направен е от козя кожа с козината навън”, обясни Светла Йовева, която е секретар на читалище „Христо Ботев” – Калофер. На кръста си кукерите носят лопки или звънци. В зависимост от големината на лопките, магичната сила на кукера е по-голяма или по-малка. Всяка година ръководството на читалище „Христо Ботев” събира всички калоферци в центъра на града, където кукерите играят своето ритуално хоро за здраве, за берекет, за прогонване на лошотията най-вече от душите и главите на хората.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град