За учители

Начало | За учители | 19 съвета за нови учители и за отлично начало на преподавателската кариера

19 съвета за нови учители и за отлично начало на преподавателската кариера

Аз детето | 2018-09-14

19 съвета за нови учители и за отлично начало на преподавателската кариера

Да си нов учител определено не е лесно. Даже напротив, едновременно и вълнуващо и доста притеснително, защото колкото и знания да си придобил и както и да си се готвил, децата на каквато и да е възраст могат да бъдат наистина непредвидими. Всеки ден с тях е различен и понякога можете да задържите вниманието им с един подход, но на другия ден той може да няма никакъв успех. Преподавателската професия е една от най-предизвикателните поради ред други причини. Трябва да си малко учен, малко психолог, малко педагог и какво ли още не. Да не говорим, че трябва да умееш и да говориш пред публика и още и още. Не се съмняваме, че всеки нов учител вече се е подготвял много за учебната година. Но малко преди да настъпи този така вълнуващ ден предлагаме 19 съвета дадени от учители с повече от 40 годишен опит и събрани от сайта educationdegree.com, които ще помогнат още малко да имате блестяща преподавателска кариера и да станете любимец на всичките си ученици.

1. Винаги си правете план. Защото успехите на всеки учител са всъщност плод на един предварително създаден добър план.

2. Винаги се дръжте любезно както с учениците, така и с колегите си.

3. Поставете ясна граница между работата си и семейния си живот и не позволявайте проблемите от двете да се смесват.

4. Не забравяйте да си отделяте достатъчно време за почивка. Все пак учителската професия не е от най-леките и изисква пълна както психическа, така и физическа отдаденост.

5. Не си носете административна работа у дома – т. е. избягвайте да попълвате документации вкъщи, тези неща се вършат в сградата на училището.

6. Изградете авторитет и най-вече доверие в очите на учениците си.

7. Поощрявайте учениците винаги, когато са си свършили добре работата. Чудесен вариант е да използвате изрази като: „Свършили сте страхотна работа“, „Гордея се с вас“, „Беше трудно, но вие го направихте“, „Справихте се блестящо“ и др.

8. Правете комплименти на децата винаги, когато го заслужават. Дори и напредъкът им да е малък, добрата дума ще ги накара занапред да продължават да подхождат сериозно към поставените им задачи.

9. По време на родителски срещи не пропускайте да споделите с родителите успехите на техните деца.

10. Не показвайте колебание – отговаряйте с увереност на всички въпроси.

11. Когато се случи така, че вие не знаете нещо, но вашите ученици го знаят – не крийте този факт. Дори не е срамно да ги попитате – така се изгражда доверие.

12. Добра идея е да се включвате към игрите на децата в училище – играйте с тях на думи, на народна топка, на баскетбол или др.

13. Помнете винаги, че децата са различни – момчетата се нуждаят най-вече от уважение, а момичетата – от любов. Давайте им ги, когато имат нужда.

14. Поощрявайте учениците си дори и да не вършат нещата по най-добрия начин.

15. Винаги защитавайте ученици, които са обект на подигравки или унижение. По този начин имате възможност да възпитате може би най-важното качество за всеки добър човек – морал.

16. Не си позволявайте да повишавате тон в каквато и ситуация да попаднете. Това е признак за слабост и безсилие, който учениците винаги усещат.

17. Винаги показвайте на своите ученици внимание и интерес към всички техни дейности, интереси и занимания.

18. Не позволявайте на усмивката да слиза от лицето ви.

19. Помагайте на своите колеги винаги, когато имат нужда. След това ще можете да очаквате същото в замяна.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град