Знаете ли какво е общото между „Заключената памет на принцесата“ и „Азбука в града“?

Начало  ›  Знаете ли какво е общото между „Заключената памет на принцесата“ и „Азбука в града“?

Знаете ли какво е общото между „Заключената памет на принцесата“ и „Азбука в града“?

23.06.2014

Въпросът ни е ясен, но дали можете да отговорите... Ще подскажем малко – става въпрос за книги и то не за какви да е книги, а за прекрасните и вълшебни книги на детската писателка Милена Терзийска от Видин. С нея се запознахме на изключително приятното и интересно гостуване на "Забавното лятно четене" във Видин. Тя ни представи своите две прекрасни и интересни книги "Заключената памет на принцесата" и "Азбука в града". Толкова бяхме впечатлени от тях, че дори ние самите ги прочетохме. Те наистина са едновременно интересни, поучителни и забавни. С тях чрез оригинални вълшебни истории в рими можете на научите наистина важни неща за живота.

В "Заключената памет на принцесата" например Милена Терзийска ще ви отведе в прикразния свят на приключенията с поука, като това не е всичко, приказката, която ще прочетете там е не просто приказка, а такава в стихове. Интересно нали? Сега да продължим – Принц Калиемен успява да спаси принцеса Дая от магьосника Азир, обрекъл хубавицата на безпаметност, а родителите й превърнал в елен и кошута. Храбрият момък побеждава коварствата на Азир и връща на Дая най-ценното в човека - съзнанието и мисълта. Но как точно става това и какви са приключенията, които нашите герои изживяват прочетете сами, защото това просто не може да се преразкаже по същия вълшебен начин. Същото важи с пълна сила и за "Азбука в града". Макар че книгата е предимно за деца от 5 до 8 години, според нас тя е подходяща и интересна за абсолютно всички деца. Книжката е написана по интересен и оригинален начин, като представя стихове за знакови градски обекти, започващи с определена буква от азбуката ни (например автомобил, блок, музей, паваж, театър). Самата авторка казва, че тази книга отваря две много важни врати за младите читатели – тази на грамотността и познанието. Освен това развива и креативноста и въображението. И това все още не е всичко – и двете книжки имат и прекрасни илюстрации. Първата – от известният живописец Кирил Божков, който "съживява" образите с илюстрации, а втората от не по-малко добрата студентка в специалност "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия Мила Янева.  

Какво да кажем за самата авторка: Милена Бойкова М.-Терзийска е родена и израства във Видин. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Като студентка започва да отразява арт-събитията за в. "Демокрация" и остава 6 години в културния отдел на ежедневника. Работи като репортер и редактор в седмичника "Кеш", туристическо и автомобилно списание, сътрудничи на медии като "Мениджър", "Мода"... Във в. "Новинар" работи 3 години, последната от които е завеждащ отдел "Култура". Като редактор подготвя и броеве на списанието за бременност и майчинство "9 месеца". Печели журналистически награди на столичните галерии "Витоша" и "Леседра", приз от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов", Панагюрище. След близо 15 години журналистически опит Милена подготвя концепция за детски римувани творби, вдъхновени от собствената й дъщеря. Това е, остава единствено да ви препоръчаме да намерите и прочетете книжките.