Забавното лятно четене за 2014 беше представено и на децата в столицата

Начало  ›  Забавното лятно четене за 2014 беше представено и на децата в столицата

Забавното лятно четене за 2014 беше представено и на децата в столицата

30.05.2014

Днес в книжен център „Гринуич“ бе открита кампанията „Забавното лятно четене“ и в София, след като обиколи Русе, Разград, Шумен, Добрич и Велико Търново. За четвърта поредна година детският портал Az-deteto.bg и Столична библиотека събират малки и големи приятели на книгата.

Гости на официалното откриване в столицата бяха ученици, родители и преподаватели, както и посланиците на Четенето – Петя Кокудева, Маги Благоева и Юлия Спиридонова – Юлка.

Събитието бе уважено и от официални гости и партньори – г-жа Мария Дойчинова, директор ПР и комуникации в ЧЕЗ и Жюстин Томс – създател наЗабавното лятно четене“.
Жюстин Томс сподели с всичи, че мтого обича книгите и точно затова е създала тази инициатива. Тя добави и още: "Четенето е магия, и ако всички четем, то ще станем по-добри и ще правим по-добри неща и така целият свят ще стане по-добър". Ето защо е важно да се чете.

„Страните от приказките съществуват в реалността, човек само трябва да иска да ги види.“ – сподели Петя Кокудева. Тя даде личен пример как книгите са повлияли върху реалния й живот – любимото й произведение от детството е „Карлсон, който живее на покрива“ и сега тя също живее на покрива, също така се е научила да слуша хората точно както очарователната героиня на Михаел Енде – Момо.

Всички посланици споделиха как са обикнали книгите и разказаха най-вдъхновяващите си моменти във вълшебния свят на приказките от детството. Специално видеопослание отправи Радинела Бусерска, а писмо към децата беше изпратил Марин Бодаков. След всички поздравления имаше и интересна викторина за нашите малки гости. И с огромна радост можем да съобщим, че на всички въпроси, за известни детски книжки, които зададохме ни беше отговорено и то почти без грешка. Като разбира се за верните отговори имаше и интересни награди.Много благодарим и на нашите малки посланици Антоанета и Михаил, които с радост също се съгласиха да ни разкажат по нещо за своите любими книжки. Михаил сподели, че всички книжки, които съдържат фантастика и хумор са му любими, а Антоанета сподели, че най-много обича "Пипи Дългото чорапче". Тя също беше така добра и подробно да обясни как се работи със сайта на "Забавното лятно четене".  А Мхиаил и главният редактор Мария Дуковска не забравиха да представят тазгодишният национален конкурс на инциативата, в който могат да се включат всички деца на възраст от 6 до 14 години. Повече за конккурса, условията, както и как да участвате можете да намерите тук!

В началото на юни “Забавното лятно четене“ ще посети също Видин и Враца, а през август кампанията ще гостува на лятната академия, организирана от „Заедно в час“.
 

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, „Заедно в час“ и с подкрепата на UNICEF.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV, BTV Lady, BTV Comedy, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

Повече за „Забавното лятно четене“

„Забавното лятно четене” е кампания в полза на обществото, организирана от българския детски портал Az-deteto.bg – част от медийна група Investor, и Столична библиотека. Основната и цел е насърчаването на детското четене посредством провеждането на тематични летни инициативи в периода май-септември всяка година.

„Забавното лятно четене” е насочено към всички деца в България на възраст между 6 и 14 години и техните родители. Кампанията се базира на реално измерими резултати от електронния читателски дневник, поместен на Az-deteto.bg. Всяко дете попълва информация за книжките, които е прочело.

„Забавното лятно четене” се провежда в национален мащаб през лятната ваканция на учениците. В този период се провеждат разнообразни събития на територията на цялата страна, а в края и през месец септември победителите получават своите грамоти и награди.

Непосредствено преди старта на учебната година става ясно кои са най-четящите деца, най-четените книги, кое е най-четящото училище и най-четящият град в България за съответната година. Също така в края на всяка година се награждава и най-младият активен читател и най-интересния коментар. Поредността на събитията по традиция е следната – преди официалното откриване на кампанията през май, се организира национална кръгла маса с актуална тема, свързана с четенето.

Тази година кръглата маса беше посветена на четивната грамотност при децата. След това кампанията се открива официално и тръгва „на турне“ в различни български градове, където се провеждат локални събития за деца в регионалните библиотеки или читалища, свързани с четенето и насочени към вълшебния свят на книгите. До момента само за 2014 г. „Забавното лятно четене” обиколи 5 града – Русе, Разград, Шумен, Добрич и Велико Търново. Днес е събитието в София, а през следващите 2 седмици организираме събития за децата от Видин и Враца. Традиция е всяка година и във всеки град да се излъчват посланици на Четенето, които да разпространяват добрата кауза в града.

Всяка година „Забавното лятно четене” се обогатява с нови елементи, за да има приятни изненади за децата и техните родители. Тази година изненадата е, че за пръв път към Четенето се организира национален литературен конкурс за деца с тема „Моят любим литературен герой“.

Младите творци ще се състезават в категориите – стихче или къс разказ, а на закриващото събитие през септември ще бъдат излъчени и наградени победителите. Първото издание на „Забавното лятно четене” беше през 2011 година, а днес – 3 години по-късно, кампанията вече се радва на широка популярност, защото освен, че е интересна и забавна, тя възпитава добри навици у децата и им разкрива нови светове и възможности като ги среща с книгите.

Мисия на „Забавното лятно четене“ е също да популяризира български автори, които пишат за деца. Затова освен писатели и популярни личности като Михаил Белчев, Силвия Лулчева, Ники Кънчев, Радинела Бусерска и Ивайло Захариев, посланици на „Забавното лятно четене“ са също съвременни български писатели като Петя Кокудева, Маги Благоева, Стефка Янорова, Роси Кота и Юлия Спиридонова – Юлка.

За участие в инициативата децата на България могат да се информират от специалната рубрика на сайта за проекта. Всички дечица между 6 и 14 години могат да се включат в нея, като се регистрират в електронния читателски дневник на Az-Deteto.bg и попълват там редовно книжките, които са прочели.

Базата с книжки в системата е голяма – там присъстват както книжки от задължителната литература за децата от 1-ви до 7-ми клас, така и интересни съвременни книги, които се търсят на книжния пазар. Всяко дете може да препоръча своите любими книги, които екипът на Az-deteto.bg може да допълни в този списък.

Преди да може да маркира прочетената книга, всяко дете трябва да отговори на въпрос, свързан с нейното съдържание. Ако не успее да отговори правилно, системата не му позволява да отбелязва други книги и го кани да провери кой е верния отговор. Така през септември, на финала на кампанията всяка година, организаторите могат реално да споделят кое е детето, прочело най-много книги, кой е най-четящият град в България, както и най-четящото училище.

При старта на инициативата децата и техните родители са приканени също да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или са надраснали – за да могат и други деца да ги прочетат. По същия начин „Забавното лятно четене“ призовава и издателствата да дарят на библиотеките и читалищата бройки от свои книги, които имат в наличност и биха могли да отделят за тази добра кауза.

„Забавното лятно четене“ досега

От 2011 г. досега „Забавното лятно четене“ е посетило библиотеки и читалища в 17 града в страната, без да се броят повторните посещения.

Мащабите на инициативата достигнаха внушителни размери и срещнаха подкрепата на много родители, учители, писатели, издатели, библиотеки, читалища, общини и културни дейци от цялата страна.

Патрони на инициативата са били вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Досега над 60 детски автори, културни дейци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините са приели титлата „посланик на детското четене“ и са поели отговорната задача да разпространяват тази добра кауза.

От старта на кампанията през 2011 година досега, участие в него са взели над 8 200 деца, а прочетените книги са над 37 000. Всяка година към инициативата се включват нови градове и малките читатели стават все повече, което е и основната ни задача.