Забавното лятно четене посети и прекрасния град Добрич

Начало  ›  Забавното лятно четене посети и прекрасния град Добрич

Забавното лятно четене посети и прекрасния град Добрич

27.05.2014

Турнето на „Забавното лятно четене“ е във вихъра си. Днес освен в Шумен, екипът ни успя да посети и прекрасния и слънчев Добрич. Домакин на събитието бе детският отдел на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, а водещ беше г-жа Тони Иванова. Изключително ни е приятно да съобщим, че в библиотеката се събраха над 70 деца – ученици от 2-ри до 4-ти клас в СОУ „Димитър Талев“, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Добрич.

Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg, приветства дечицата на Добрич и връчи на г-жа Пенка Христова – директор на Регионална библиотека „Дора Габе“, ваучер на стойност 200 лв. за нови книги на библиотеката.

Официални гости на събитието бяха г-жа Камелия Койчева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ при Община Добрич и г-н Сашо Серафимов – председател на Сдружението на писателите в Добрич и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2014 г. Той бе оповестен и за официален посланик на забавното четене в града.

Учениците четоха откъси от „Пипи Дългото чорапче“ и „Карлсон, който живее на покрива“, а други направиха драматизация на „Галена Богданка“ и „Хитър Петър“.
Всички присъстващи дечица отговаряха на интересни въпроси от популярни детски книжки под ръководството на г-жа Красимира Хинева – преподавател в СОУ „Д. Талев“ и рецитираха стихотворението „Родна реч“ на Ран Босилек.

За децата бяха подготвени различни познавателни игри, свързани с произведения от българската и чуждестранната литература.

Накрая Катрин Иванова представи електронния читателски дневник на „Забавното лятно четене“ на Az-deteto.bg. Тя показа как децата могат да се регистрират, да влязат в своя акаунт, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите по нейното съдържание. А на децата наистина им хареса да отговарят на въпроси в дневника... и изводът от обиколката из България със „Забавното лятно четене“ е, че децата от Добрич имаха най-малко грешни отговори!

Накрая г-н Сашо Серафимов закри събитието като каза няколко думи защо трябва да се чете и как може четенето да бъде по-интересно и забавно.

Турнето продължава. Очаквайте ни и в:

  • 28.05.2014 г. – Велико Търново – Среща на „Забавното лятно четене“ и децата в Регионална библиотека Велико Търново;
  • 30.05.2014 г. – София – „Забавното лятно четене“ 2014 стартира в София.

Генерален спонсор на кампанията е „ЧЕЗ България“.

Институционални партньори:
Столична библиотека
Българска библиотечно-информационна асоциация
Заедно в час
Издателство „Ентусиаст“

Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF

Комуникационен партньор е CIVITAS

Медийни партньори:
Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata, GreenWich, БНР, BTV, BTV Lady и BTV COMEDY.