Забавното лятно четене достигна и до Разград

Начало  ›  Забавното лятно четене достигна и до Разград

Забавното лятно четене достигна и до Разград

26.05.2014

Днес беше един много вълнуващ ден за нашия екип. След като бяхме нагости в Русе, минахме и през Разград. Там отново изживяхме прекрасни и незабравими мигове. Четящите деца на града ни очакваха с нетърпение в библиотеката в Разград. И както ние им бяхме подготвили много изненади, това бяха направили и те за нас. Още с влизането ни се насладихме на Вокална група „Въртележка“ от детска музикална школа „Илия Бърнев“ при народно читалище „Развитие 1869“, които откриха събитието с прекрасните си песни. След това от името на медийна група Investor и ЧЕЗ – България, Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg връчи ваучер на стойност 200 лв. за закупуването на книги за детския отдел на регионалната библиотека в Разград.

Но изненадите изобщо не свършиха дотук, а напротив – тепърва започваха. Специално за екипа ни бе направена драматизация на „Дядовата ръкавичка“ по Елин Пелин от поетесата Оля Недкова и Пламен Пенчев – арттерапевт, кукловод, художник и приложник. След това чухме и незабравимия разказ на Стефани Василева – „Чудното пътешествие“. Своето невероятно творчество ни представи и друга малка писателка – Мартина Тодорова от клуб „Репортери“ с ръководител г-жа Веселина Йотова, която прочете своя разказ „Крилати мечти“.
И пак... това не е всичко. За да покажат колко напред са децата в Разград, вместо човек от нашия екип да демонстрира читателския дневник, това направи Станко Мечков от 3 „Б“ клас. Той отговори на въпрос от „Патиланско царство“ на Ран Босилек, за да демонстрира как работи читателският дневник. След това децата се запалиха и започнаха масово да отговарят правилно на въпросите от дневника. Това много ни зарадва, тъй като Разград даде на всички да се разберат, че този път няма да се даде и като нищо ще грабне приза за „Най-четящ град“.

Официални гости на тържеството бяха г-жа Милена Цанева – председател на общинския съвет в Разград и г-жа Павлина Стаменова – българска поетеса. На тях им бяха връчени и значки като посланици на „Забавното лятно четене“ в града.

„Мишката няма да унищожи книжката, деца, четенето ще развие вашата фантазия и ще ви позволи да общувате много по-добре. Книгата ни дава всичко – отношение към езика, към света като цяло и отношение към хората. Бъдете винаги с широко отворени очи, деца – пожелавам ви да сте много любознателни, здрави и щастливи и наистина лятното ви четене да ви бъде наистина забавно!“ – увери аудиторията Милена Цанева.

Генерален спонсор на кампанията е „ЧЕЗ България“.

Институционални партньори:
Столична библиотека
Българска библиотечно-информационна асоциация
Заедно в час
Издателство „Ентусиаст“

Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF

Комуникационен партньор е CIVITAS

Медийни партньори:
Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata, GreenWich, БНР, BTV, BTV Lady и BTV COMEDY.

Още снимки вижте в нашата галерия!