малък готвач

Начало | малък готвач | Шоколадов мус само с две съставки

Шоколадов мус само с две съставки

Аз детето | 2021-11-09

Шоколадов мус само с две съставки

Мус, мус, мус! Каква интересна дума! А също и много вкусна! Все пак каквото и да си говорим никой не би отказал малко шоколад от време на време. Но не какъв да е шоколад, а въздушен, сладък и вкусен шоколадов крем наречен мус. Хапвали ли сте някога мус? Най-вероятно сте, но просто не сте знаели досега, че се нарича така. Мусът е вид крем, но пълен с балончета въздух, който му придава пухкав и лек вкус. Идва от Франция, но днес вие ще отидете в тази интересна страна, като си приготвите един много лесен и много вкусен шоколадов мус. Той дори съдържа само две основни съставки. Само две, представяте ли си? И се приготвя лесно – единствено се пригответе за малко бъркане и за топене на шоколад в микровълновата, но нека ви разкажем направо как точно се приготвя!

Ще ви трябват 1 млечен шоколад, 4 яйца, по желание можете да добавите и плод за украса или шарени шоколадови пръчици. Вземете си също и купичка подходяща за микровълнова, чаша, плоска чиния и още две дълбоки купички. Както и бъркалка и лъжица! Как става всичко ли? Много лесно!

Първо в дълбока купа отделете жълтъците от белтъците! Можете да го направите като счупите яйцето в чиния, а след това с помощта на празна пластмасова бутилка засмучете жълтъка или пък го затиснете с отвора на чаша и докато държите изсипете белтъка в купичката.

В другата купа подходяща за микровълнова начупете шоколада на парчета и го пуснете за 30 секунди. След това извадете внимателно, разбъркайте и пуснете за още 30. Така повтаряте, докато получите разтопен шоколадов крем. После го оставете настрани и минете към следващата част.

Разбъркайте белтъците, но хубаво, така че да станат на пяна. Не е нужно да е на сняг, което без миксер става трудно, а просто да са на пяна и да се виждат в тях балончета въздух. Това ще е лесно, просто отделете около 8-10 минути за непрекъснато бъркане. След това внимателно изсипете разтопения шоколад при жълтъците и хубаво разбъркайте, докато получите еднородна смес. Към шоколада добавете и белтъците и отново хубаво разбъркайте. Ще видите как разтопеният шоколад става леко повече и малко по-пухкав.

Накрая остава да разпределите сместа в подходящи чашки или десертни купички и да я поставите в хладилника. За оптимален ефект препоръчваме да оставите муса в хладилника за през нощта. Накрая можете да го украсите с любим плод, ядки, кокосови стърготини, още шоколад или каквото решите. Без украса обаче също е вкусно и кой може да повярва, че сте го приготвили само с две съставки... Дори и най-добрите френски готвачи ще се учудят.

Опитайте и още няколко шоколадови рецепти:
Горещ шоколад по нов начин
За топла зима: горещ шоколад с мед и канела
Шоколадови мандарини
Интересен крийпър шоколад в стил Майнкрафт
Експлодиращо шоколадов лава кейкКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град