новини детски

Начало | новини детски | Най-добрите детски книги за 2014 получиха своите статуетки “Бисерче вълшебно”

Най-добрите детски книги за 2014 получиха своите статуетки “Бисерче вълшебно”

Аз детето | 2015-04-28

Най-добрите детски книги за 2014 получиха своите статуетки “Бисерче вълшебно”

На 22 април в галерия Credo Bonum на официална церемония бяха обявени трите най-добри детско-юношески книги за изминалата календарна година, избрани от децата, в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев за втора поредна година.

Гости на церемонията бяха представители на организациите партньори на наградата, издатели и други представители на книжния бранш. Сред гостите на церемонията бе и доц. д-р Мартин Иванов, секретар на президента по култура, образование и национална идентичност, който обяви, че второто издание на кампанията “Чети с мен” ще се проведе на 6 юни тази година, като основното място на събитията в столицата ще бъде в Докторската градина.

Председателят на Съвета на фондация “Детски книги”, Валентина Стоева, коментира резултатите и обяви третото издание на наградите “Бисерче вълшебно” за най-успешния проект на фондацията до момента по отношение на изградени партньорства с институции, библиотеки, училища, медии. Тя обяви намерението на организаторите да работят за създаването на дом на детската книга и стартираното в тази връзка партньорство с Международната библиотека за детско-юношеска литература в Мюнхен. До нея са изпратени всички номинирани в “Бисерче вълшебно” 2015 книги от български автори като български предложения за включване в каталога с най-добрите детски книги в света за предходната година, който се представя на Международния панаир на детската книга в Болоня.

Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация “Детски книги”, разказа за стартираната инициатива, с подкрепата на Националното сдружение на общините в Република България, чиято цел е всяка община да осигури комплект от номинираните за наградата заглавия за местната библиотека. Община Варна е първата, закупила пълен комплект книги за регионалната библиотека. Общинската библиотека в Панагюрище, в партньорство с общината, също вече е осигурила номинираните книги за малките си читатели.

В категорията “Откриватели“, в която гласуваха децата на възраст от 6 до 8 години, със 132 гласа победител стана „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор” (изд. Лабиринт). Второто място с 90 гласа е за “Азбучни гатанки” с автор Любомир Николов (изд. Софтпрес), следвана по петите от “Боско: Елфите” (изд. ФЮТ) с 89 гласа.
В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 138 читателски гласа събра „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” и те се оказаха достатъчни за първото място. 128 деца са оценили достойнствата на “Двете Кралства: Разкази за гласовете на Щастието” на Катя Антонова (изд. Рибка), с което й отреждат второто място в категорията. Третото място пък се поделя от “Детективите Агата и Лари: Престъпление в Айфеловата кула” и “SOS Животни в беда: Спасяването на болните кученца” (и двете на изд. ФЮТ) с по 123 гласа.

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е с автор Рик Риърдън. Тийнейджърите предпочетоха “Сняг вали” (изд. Егмонт България). Книгата получи 75 гласа. Второто място остана за г-н Риърдън и “Героите на Олимп: Кръвта на Олимп” (изд. Егмонт България”) с 66 гласа, а 40 гласа отредиха третото място за “Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта” (изд. Ибис).

Организаторите обявиха своето решение всяка една от книгите в категория “Иноватори” да получи специална статуетка с името ”Торнадо” – точно като книгите от категорията, които са в състояние да променят нагласи с новаторския си вид и хрумвания.

Тази година децата под 6 години също имаха възможност да гласуват за любимата си книга, като техния вот не се включва в преброяването на гласовете. Фаворитът им бе книгата “Градът на скейтбордовете: Слончето от цирка” (изд. Еко кидс), а Валентина Стоева подари на авторката Мария Мартин позлатена лъжичка като символ на захранването на бъдещите читатели с любов към книгите.

На 13 май 2015 г. за втора поредна година наградата „Бисерче вълшебно“ ще се включи и в европейската инициатива “Нощ на литературата” със собствено читателско гнездо. На 6 юни пък ще стане част от кампанията “Чети с мен”.

Партньори на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015 са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национален център за книгата към НДК, Столична библиотека, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители”, Чешки център в София, Държавна агенция за българите в чужбина, фондация „Credo Bonum“, НУИИ „Илия Петров“ – София, сдружение „Писалка и перо“, много библиотеки и читалища от цялата страна, както и книжарници store.bg, „Сиела“, „Приятели“, „Orange center“, „Хермес“, „Фют“, книжен център „Гринуич“, bg-mamma.com, Ozone.bg, „Жар-птица“ – Варна и „Приказка без край“.

Медийни партньори са Детски Дневник, Az-Deteto.bg, TeenProblem.net, Програмата Kids, Книголандия, сп. Bravo, БГКниг@, Radio Family, Данибон, Цитаделата, Книгозавър, Алиса в чизми.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град