История

Начало | История | Знаете ли защо Индустриалната революция е толкова важна?

Знаете ли защо Индустриалната революция е толкова важна?

Аз детето | 2019-08-27

Знаете ли защо Индустриалната революция е толкова важна?

Представете си: прибирате се у дома в хубав ден. Небето е ясно, въздухът е свеж, а реката в близост до вас е пълна с бистра вода. Само че ви е трудно да се насладите на деня, защото сте събудени в ранни зори, за да помогнете във фермата. Предстои ви още работа днес следобед. Ще носите вода от кладенеца, ще биете масло и ще шиете нова риза преди лягане. Утре ще направите всичко това отначало. Да не би да сте се озовали в друга вселена, защото досега не ви се е налагало да правите подобни неща? Не, току-що се върнахме назад във времето! Ето какъв е бил животът преди Индустриалната революция.

Индустриалната революция била време на промяна. Започва във Великобритания в края на 18-ти век. Скоро Индустриалната революция се разпространила в Европа и САЩ. Преди хиляди години повечето неща са правени на ръка. По време на Индустриалната революция хората започват да използват машини за производство на стоки. Няколко изобретения направили това възможно. Технологии като шевната машина ускорили производството на дрехи. Парната машина и автомобилът позволили на хората и стоките да пътуват по-бързо. Телеграфът и радиото улеснили общуването на хората. Изведнъж хората могли да правят стоки с по-бързи темпове от всякога и не изцяло на ръка. Това довело до възход на фабриките. Собствениците на фабрики искали да направят колкото се може повече стоки възможно най-бързо. За целта те наели работници от всички възрасти. Скоро хората се преместили от фермите в градовете, за да работят във фабрики. Градовете станали многолюдни.

Как ви се струва да правите едно и също нещо отново и отново в продължение на дванадесет часа? Това звучи ли скучно? Това била работата за мнозина по време на Индустриалната революция. За да направят стоките по-бързооборотни, собствениците на фабрики разделили труда. Това означава, че са давали по една задача на всеки работник през целия ден. Това ускорило производството на стоки, което спечелило повече пари за собствениците. Въпреки това собствениците на фабрики не споделят богатството. Вместо това плащат на работниците си много малко. От друга страна Индустриалната революция донесла положителни промени. Цените на много стоки паднали. Повечето хора можели лесно да си намерят работа. По-лесно било да се направят медицински инструменти във фабрики, отколкото на ръка. Това помогнало за напредъка на медицината. В много отношения Индустриалната революция подобрила качеството на живот на хората, но в други аспекти не било чак толкова хубаво. Всяко нещо си има две страни!

След като научихте това помислете и отговорете в коментарите: какъв би бил нашият свят без Индустриалната революция? Кои стоки може да са по-скъпи или изобщо да не се предлагат? Вашите дрехи, училищните пособия и дори храната ви вероятно са произведени с машини. Огледайте се около себе си. Виждате ли нещо, което не е направено с машина?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град