История

Начало | История | Знаете ли кой е изобретил хартията?

Знаете ли кой е изобретил хартията?

Аз детето | 2019-09-05

Знаете ли кой е изобретил хартията?

Какво ви идва наум, когато мислите за технологии? Много деца си представят летящи коли или космически совалки. Други може да мислят за умните устройства, които вече имаме и днес. Лесно е да се мисли, че технологията включва само усъвършенствани електронни устройства. Но технологията е много повече от това. Тя включва всеки обект, създаден за решаване на проблем. Много прости инструменти са примери за технологии. Знаете ли, че колелото е технология? Какво ще кажете за моливи? Ножици? Дори хартията е пример за технология! Чакайте! Какъв проблем е решила хартията? Е, човешките същества са писали хиляди години преди да съществува хартия. Ранните писатели са използвали много материали. Някои хора издълбавали думи върху глинени или каменни плочи. Други пишели на коприна, което било много скъпо. Много хора са използвали и папирус, който е направен от стеблата на папирусното растение. В Китай древните хора пишели на бамбук. Използвали дълги бамбукови ленти. След това завързвали лентите заедно, за да направят книги. Този процес обаче бил много дълъг и правил книгите ужасно тежки за държане, а какво остава за носенето.

Това било огромен проблем и затова през 105 г. След новата ера, човек на име Цай Лун е направил гениално изобретение, което ползваме и до днес. Смесил е кора от дърво с коноп и рибарска мрежа, както и с малко плат. Резултатът от това не бил „манджа с грозде“, а лек материал върху който е по-лесно да се пише. Днес наричаме този материал хартия. Цай Лун веднага представил изобретението си на китайския император и скоро новата хартия се използвала в цял Китай. В крайна сметка хартията се разпространила и в Централна Азия и Близкия Изток през VII век. По-късно тя стигнала до Европа, въпреки че не е ясно как. Близкоизточните търговци може би са я докарали тук. Друга теория е, че Марко Поло донесъл хартия от Китай.

Можете ли да си представите свят без хартия? Върху какво бихте писали в училище? Би имало далеч по-малко книги и почти сигурно няма да има вестници. Как бихте рисували вашите произведения? Хартията е една технология, която със сигурност подобрява много аспекти от живота!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град