Космос

Начало | Космос | Знаете ли колко луни има Сатурн?

Знаете ли колко луни има Сатурн?

Аз детето | 2017-09-25

Знаете ли колко луни има Сатурн?

Можете ли да изредите всички планети в Слънчевата система? Разбира се, не се съмняваме, че много от вас, малки умници, могат да назоват не само тези планети, но и някои други, които не са част от Слънчевата система, а дори и сложните имена на някои от звездите и кометите. Но какво ще стане, ако извадим снимки на планетите и ги смесим? Бихте ли посочили планетите само с поглед? Обзалагаме се, че можете да идентифицирате Земята, тъй като тя е домът ни. Останалите планети обаче вероятно няма да са толкова лесни. Има една планета, която сме сигурни, че всеки бързо ще познае. Нейните пръстени я издават почти веднага. Сетихте ли се и без картинка за коя планета говорим? Разбира се, че това е Сатурн!

Сатурн е уникален по много начини, освен с неговите зрелищни пръстени. Но Сатурн не е единствената планета с пръстени. Въпреки това никоя друга планета няма такива великолепни и сложни пръстени като Сатурн. Да не говорим, че след съседния Юпитер, Сатурн е втората по големина планета в Слънчевата система. Подобно на Юпитер, Сатурн се състои главно от водород и хелий. И все пак ако се надявате един ден да летите до Сатурн и да ходите по повърхността му, ще бъдете разочаровани. Колкото и странно да изглежда, Сатурн няма твърда повърхност по която може да се върви както на Земята. Вместо това, външната „повърхност“ се състои от слоеве и слоеве газове.

Всеки знае, че Сатурн също така е планета, която още от времето на древните астрономи като Галилео е пленявала въображението и жаждата за знание на човечеството. Но технологиите си казват думата и чак през последните две десетилетия научното познание за Сатурн се разшири значително благодарение на две отделни мисии. През 2004 г. космическият апарат „Касини“ на НАСА стана първият, който достигна около Сатурн, за да изучи планетата и нейните луни. През 2005 г. сондата „Хюйгенс“ на Европейската космическа агенция успешно се приземи на огромната луна на Сатурн, наречена Титан, предавайки важни данни за атмосферата и повърхността на спътника по време на спускането. Въпреки че самият Сатурн не би бил гостоприемна планета за живеене, учените отдавна се чудят дали една от луните му може да поддържа живота. Досега учените са изучили 53 спътника около Сатурн, а други 9 възможни луни са идентифицирани и все още се изучават.

Луните на Сатурн изглежда имат някои наистина очарователни пейзажи. Например покритият с облаци Титан, който е втората по големина луна в Слънчевата система и по-голям от планетата Меркурий, се отличава с езера с метан. 34 от спътниците на Сатурн са по-малки от 10 км в диаметър, а други 13 са по-малки от 50 км в диаметър. За 3 небесни тела се предполага, че са спътници на газовия гигант, но има и съмнения, че са просто големи образувания от прах в пръстените на планетата. Вторият по големина спътник на планетата е Рея, за която се предполага, че има разредена система от пръстени. Повечето от спътниците на Сатурн носят имена на титани от гръцката митология.

Мимас е съставен предимно от лед и малко скален материал. Поради близостта на Сатурн е подложен на големи приливни сили, които го оформят в елипсоид. Мимас е най-малкото познато небесно тяло в слънчевата ни система, което има заоблена форма поради собствената си гравитация.

Енцелад е шестата по големина луна на Сатурн. Спътникът е покрит с воден лед и отразява почти 100% от слънчевата светлина достигаща до повърхността му. Известен е и с вулканична активност и гейзери около южния си полюс.

Тетида е изградена почти изцяло от воден лед. По повърхността на спътника се наблюдават кратери, пукнатини и разломи в леда.

Диона е съставена от воден лед, но е трета по плътност сред луните на Сатурн, което предполага, че вътрешността ѝ крие плътни материали и силикатни скали. Според откритие от 2008 г. е единствената позната луна с пръстени около нея. Според НАСА около луната има три пръстена от прах и отломки с висока плътност.

Титан е най-големият спътник на Сатурн и единственият в Слънчевата система с гъста атмосфера. Той се нарежда сред най-масивните обекти в Слънчевата система, след Слънцето, осемте планети и спътника на Юпитер– Ганимед. В Титан са съсредоточени около 90% от масата на материята около Сатурн и пръстените му.

Япет е третия по големина естествен спътник на Сатурн. Отличава се с необичайно висок екваториален хребет.

Снимки: pixabay.com и Az-deteto.bg

Ако ви харесва да научавате неща за планетите то не пропускайте също:
Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?
Коя е най-студената планета в Слънчевата система?
Кои са планетите, които имат спътници?
Какво е екзопланета?
Защо не усещаме въртенето на Земята?



Коментари
1 коментар

велизар , 10 г.,

Публикувано на 14.01.2024

62 луни има Сатурн

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град