важните неща

Начало | важните неща | Знаете ли какво точно са климатичните промени?

Знаете ли какво точно са климатичните промени?

Аз детето | 2019-04-23

Знаете ли какво точно са климатичните промени?

Какво обикновено е времето на мястото на което живеете сега? Достатъчно топло ли е? Или пък вали, може би е прекалено сухо? Най-вероятно е да има от всичко през определен сезон. Това е едно от всички хубави неща в нашата страна. Имаме си и сняг и дъжд, и топло време, и по-хладно, че дори и студено понякога. Това обаче съвсем скоро може и да се промени. Представете си какво би било, ако никога вече не видим сняг или е постоянно лято. Последното може и да ви звучи като нещо хубаво, но дали ще ви хареса да сте на училище при топло време... Не, нали? А никой няма да ви позволи да сте постоянно в лятна ваканция. На всички тези тревожни мисли ни навеждат така наречените „климатични промени“. Няма как да не сте чували този израз! Навсякъде се говори за него! Но дали знаете какво точно е това?

Климатът е обичайното време на дадено място. Въпреки че времето може да се промени за няколко часа, климатът измерва времето навън в продължение на дълъг период от време. В повечето области сме свикнали да имаме стабилен климат. Въпреки че през някои години има повече валежи или студено време, отколкото обикновено, цялостният климат остава същият. Понякога обаче климатът се променя. Изменението на климата променя обичайното време на даден район. Една област може да премине от много дъждовно до предимно сухо. Може дори да премине от топло към хладно! А когато климатът се променя, той оказва голямо влияние върху живота на хората! Изменението на климата може да се случи и по целия свят. Това може да бъде промяна в температурата на планетата или промяна в моделите на валежите. Чували ли сте някога за Ледниковата епоха? Тогава било време на екстремни студове из цялата планета. Днес се случва обратното. Вместо да замръзне, Земята се затопля. Температурата ѝ се е повишила с няколко градуса по Целзий през последния век.

Това може да не звучи като голяма работа. В края на краищата, повечето от нас дори не биха усетили промяна от 1 градус навън. Въпреки това, една степен в световен мащаб има голямо влияние. Затоплянето предизвиква топенето на ледовете, покачването на морското равнище. Това също води до лошо качество на въздуха и липса на чиста вода на много места. Експертите смятат, че изменението на климата дори увеличава броя на природните бедствия като горски пожари.

Но какво кара планетата ни така да се затопля? Понякога климатът се променя от само себе си. Нещата като нашето разстояние от Слънцето могат да променят климата. Катастрофи като вулканични изригвания също имат ефект. Въпреки това, повечето учени днес казват, че повишаването на температурата се причинява от нас самите. Колко често родителите ви карат автомобил? С какво се топли вашето училище през зимата? Приготвяте ли храна на печка вкъщи? Това са всички дейности, които допринасят за изменението на климата. Когато изгаряме въглища, нефт и газ, за да създаваме енергия, ние изпращаме газове в атмосферата. Тези газове улавят топлината и водят до покачване на температурата на планетата.

Чудите ли се какво можете да направите, за да предотвратите изменението на климата? Най-доброто, което трябва да направите, е да използвате по-малко енергия и вода. Изключете осветлението и водата, когато не ги използвате. Кажете на родителите си, че ще е по-добре ако магазинът ви е близо да ходите пеш, вместо с колата. Много хора вече използват слънчева и вятърна енергия, което може да намали използването на въглища, нефт и газ. Каквото и да правим, трябва да го направим скоро! Много учени смятат, че повишаването на температурата може да разруши Земята, ако не обърнем нещата. Готови ли сте да спасите света? Разпространете сред приятелите си значението на климатичните промени. Помогнете на приятелите и семейството си да направят избор, който е добър за планетата. Да ползват по-малко вода, да гасят лампите и електроуредите, когато не ги ползват известно време, да хвърлят отпадъците си на определените за това места, дори да посадят дърво. Всичко това би помогнало. Все пак планетата Земя е единственият дом, който имаме, така че трябва да се погрижим за него.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град