Лаборатория

Начало | Лаборатория | Знаете ли какво е силикагел? При това дори можете да си го направите у дома

Знаете ли какво е силикагел? При това дори можете да си го направите у дома

Аз детето | 2018-03-15

Знаете ли какво е силикагел? При това дори можете да си го направите у дома

Чували ли сте някога за силикагел? Тази дума звучи наистина много научно, сякаш идва от някоя тайна лаборатория или пък е нещо наистина специално, което би подхождало на някой супергерой. Истината обаче е, че всички сте виждали силикагел, просто не знаете, че се нарича така. Ще ви го докажем! Спомнете си последния път, когато си купихте обувки или пък кожено калъфче за телефон. Представете си как ги разопаковате или пък направо обувате обувките и в едната или двете от тях нещо ви убива, усещате, че има нещо. Бъркате в обувката и намирате малко бяло пакетче. Не знаете какво е и за какво служи и затова просто вдигате рамене и го изхвърляте. Но ето това всъщност се нарича силикагел. Зад това шантаво име се крие вещество със силни абсорбционни и адсорбционни свойства. Най-често силикагел се използва за поддържане на суха среда за продукти, които биха се повредили от влагата. С една дума той попива влагата, която може да попадне в кутията с обувките преди те да бъдат продадени и да ги повреди.

Всъщност силикагелът е удивително вещество, защото може да поглъща влага до 40% от собственото си тегло и е абсолютно безопасен. Освен това може да се регенерира чрез изсушаване в сушилни пещи при висока температура. Разбира се на вас не ви трябва, защото не продавате обувки, но пък знаете ли колко интересно е да си направите такъв у дома. Ей така просто за проба и защото сте любопитни малки експериментатори. Нима вече искате? Нека да започваме тогава!

Ще са ви необходими:

  • половин тубичка обикновено прозрачно лепило
  • 3 супени лъжици вода
  • 3 супени лъжици оцет
  • бъркалка – може да е бъркалка от кафе или сламка
  • дълбока купичка

Всъщност това се прави доста лесно, но да наблюдаваш как всичко се получава е доста интересно!

Първото, което трябва да направите е да поставите в купичката водата и лепилото и леко да ги разбъркате. След това добавете и оцета и отново разбъркайте. Веднага ще забележите как веществата се смесват и от тях се образува плътно бяло вещество. Това е то – силикагелът. Разбира се, за да е съвсем истински го оставете да изсъхне за няколко часа. Най-добре на слънце. След това внимателно с ръце, защото е абсолютно безопасен можете да го накъсате на малки парченца. Това е!

А искате ли да видите как наистина действа? Тогава оцветете малко вода с боя за храна. Хубаво е да я оцветите просто, за да видите по ясно ефекта. След това потопете малките парченца силикагел в цветната вода и ще видите как те самите се оцветяват, защото я попиват. Удивително е!

Опитайте още:

Слайм си направете и невероятно забавление си „сгответе“!
Блестящи кристали – интересен геоложки експеримент



Коментари
2 коментара

Нина , 10 г.,

Публикувано на 20.03.2018

Супер със сигурност ще си го направя!!

Юлиян , ,

Публикувано на 13.07.2023

Супер интересно е !

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град