Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли, че прозявката е защитен механизъм на тялото? Вижте и останалите!

Знаете ли, че прозявката е защитен механизъм на тялото? Вижте и останалите!

Аз детето | 2016-11-24

Знаете ли, че прозявката е защитен механизъм на тялото? Вижте и останалите!

Смята се, че човешкото тяло е най-сложният жив организъм в цялата вселена и това съвсем не е случайно. Сигурно сами се досещате, че тялото ви върши хиляди неща, дори и в момента, когато седите и четете това изречение, то извършва поне хиляда процеса и дейности. Нашите тела са сложна съвкупност от множество биологични процеси, цикли и системи, както биха казали много учените хора. Те не могат напълно да бъдат изучени и разбрани и до ден-днешен. Една такава сложна система, която крие толкова много тайни е защитната система на човешкото тяло. Тя ни защитава от всякакви опасности и работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата и дебне за всяко малко нещо, което евентуално може да ни навреди. Знаете ли, че дори например прозявката в действителност е защитен механизъм. Повечето хора вярват, че се прозяваме, когато ни е скучно, но това няма нищо общо с истината. Сега ви предлагаме да научите още девет неща, които тялото прави, за да ви защити без дори и да подозирате.

Прозявка

Както вече ви казахме, прозявката е само и единствено защитен механизъм. Нейната главна цел е да снабди мозъка с кислород и да го охлади, след като той е бил подложен на голям стрес и напрежение. Тя служи и за да го освежи и да го накара отново да работи нормално!

Кихането

Често възрастните смятат, че кихането е знак за идваща настинка, но това също не е съвсем вярно. Можем да кихаме и без да се разболяваме. Кихането служи за да може тялото да изхвърли бактериите, алергените, микробите, малките прахови частици и всички други ненужни и опасни за него неща от носа и гърлото. Приемете кихането като изхвърлянето на боклук. А знаете ли, че докато човек киха всички останали органи спират за секунди, дори и сърцето?

Протягане

Всички живи същества се протягат, сигурно неведнъж сте виждали котка или куче, които се протягат след сладък сън. Папагалчетата например също го правят. Всяка сутрин протягат едно по едно крачетата си и крилата. Това правим и ние, е нямаме крила, но също се протягаме и това е поредният защитен механизъм на нашето тяло. Протягането е един вид загрявка за идващата физическа дейност. Така тялото проверява дали всички мускули са наред, а когато се протягаме след дълго стоене на едно място, възстановяваме и притока на кръв към мускулите си.

Хълцане

Хълцането си е наистина доста необичайно и много малко хора подозират за какво точно служи, но то също е защитна реакция. Когато ядем много бързо или поглъщаме големи парчета храна, или пък просто много прегряваме, част от нервната ни система се раздразва. По-точно тази част, която отговаря за стомаха и диафрагмата. За да може тя да се справи с проблема ни кара да хълцаме.

Неволни потрепвания на мускулите

Понякога, макар и по-често при спортистите, се случва както си седят спокойно да усещат как някой мускул леко потрепва. Това също е нищо повече от защитна реакция. Случва се най-често, когато тялото е в абсолютен покой. Тогава честотата на дишането бързо спада, пулсът се забавя и мускулите започват да се отпускат. Удивително е, че понякога тялото не е подготвено за такова отпускане и мозъкът интерпретира (мисли си), че тялото умира и затова се опитва да подскаже на човека, че трябва да се размърда.

Набръчкване на кожата от водата

Всяко дете е забелязвало това, особено след като знаем колко е приятно да си играеш във вода: в басейн, море или банята, няма значение. Но след известно време игра веднага забелязвате, че кожата по върховете на пръстите много се набръчква, като стафида. Това също е защитна реакция. Когато тялото се сблъска с повишено количество влага за по-дълго време, то усеща, че всичко около него е станало по-хлъзгаво. Така кара кожата на ръцете да се набръчква, за да може по-лесно да държите всичко, което е мокро, като шампоана или любимата си играчка за вана.

Загуба на памет

Загубата на памет също е защитна реакция, когато разбира се не е свързана с някоя болест. Помните ли какво сте правили на 3 годинки. Не? Не се тревожете, почти никой не помни и това също е за наша защита. По този начин мозъкът се опитва да изтрие и да ни помогне да забравим евентуалните страшни моменти от живота.

Настръхването

Много хора свързват настръхването с нещо страшно, но в действителност не е точно така. Основната му функция е да се намали количеството топлина през порите на кожата, когато е необходимо.

Сълзите

Както всеки знае, сълзите служат да защитават лигавицата на очите ни, когато чужди предмети влизат в контакт с нея, но ние можем да плачем със сълзи и за да се защитим емоционално. Учените смятат, че в стресови ситуации тялото създава нов, мощен източник на раздразнение, тоест плач и сълзи, за да отвлече вниманието ни от болката, която преживяваме.

Това са само няколко от нашите защитни реакции, за които трябва да бъдем много благодарни на тялото си. Макар често да го пренебрегваме и да не се грижим за него, ето че то знае как да се защитава от всичко!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град