интересно

Начало | интересно | Животните със суперсили, които наистина съществуват

Животните със суперсили, които наистина съществуват

Аз детето | 2016-07-06

БУМ! ФИУ! КАБУМ!

Във всеки супергеройски филм, комикс или книга тези "звуци" обикновено означават, че нашият герой убедително печели епичната битка със злодея на деня. Означават също, че доброто в света скоро ще бъде възстановено и мирът и добротата скоро ще надделеят. Но в животинското царство супергеройте не са толкова ефектни. Когато те побеждават враг или печелят надмощие най-вероятно няма да чуете нищо повече от тихо скимтене. В следващите редове ще срещнете животни, които имат толкова фантастични супергеройски сили, че е трудно да повярвате, че наистина съществуват.
 

Първото животинче, което има такава сила, на която дори Супермен би завидял е чисто и просто една малка дървесна жаба. Тази малка жаба е привидно скучна и обикновена, колкото и Кларк Кент. Тя живее в Северна Америка. През повечето време от живота си тя прави най-обикновените жабешки неща, които правят всички дървесни жаби, като скачане и катерене. Нищо интересно до тук. Докато обаче не разберете, че тази жаба може буквално да замръзва. Веднага след като усети дори малка промяна в температурите, този приятел замръзва. И то буквално. Водата и всяка друга течност в телата им наистина се вледенява и се превръща в гъст сироп, а самата жаба прилича на умряла: сърцето и не бие и тя не диша и така докато дойде пролетта. Но дойде ли пролетта... ледът се топи, кръвта се размразява и жабата отново започва да скача и да си върши нейните неща все едно никога не е била от лед. И това ако не е суперсила здраве му кажи.

Както може би предполагате и вторият не герой е жаба. Не че няма и друг, но тази има толкова удивителна способност, че няма как да не я включим веднага. Тази жаба е удивителна и без сили, защото е наричана "космата" и то не без смисъл. Тя наистина има козина по себе си, но не това е силата ѝ. Нейната сила е едновременно и готина и страшна. Чувствайки се заплашена тази жаба може за изкарва големи и дебели нокти от краката си, точно като върколакът от „Хиксмен“. Всъщност тези нокти са костите на жабата и когато тя почувства опасност ги събира на едно място и ги оформя като нокти. Най-странното тук е, че учените така и още не са разбрали как костта се изважда и прибира от жабата и как земноводното успява да регенерира тъканите си, за да помогне на раната, която се получава от показването на ноктите, да се излекува. Ето това е наистина една плашеща суперсила.



Това, което ще ви кажем сега е доказателство защо Спайдърмен е по-добър супергерой от Железният човек. Нищо против нашият железен приятел, обаче паяците имат голямо надмощие над него, особено когато става въпрос за страхотни биологични функции и трикове. Този паяк, който виждате тук произвежда най-здравата нишка в света. Тя е по-здрава от всичко, което сте виждали досега. Този паяк тъче огромни мрежи, които могат да покрият дори цял язовир. Не вярвате ли? Тогава си представете, че най-малката му паяжина достига дължина от 25 метра. Учените са установили, че нишките на този паяк са два пъти по-силни от тези на събратята му и 10 пъти по силни от нашите най-обикновени конци. Така че нито едно насекомо, което попадне в този капан не може да се измъкне от него и това, ако не е супер сила...



Бавноходките, с по-героичното име водни мечки, са закръглени малки животинки. Но като казваме малки, те са наистина много малки: около една четвърт от половин милиметър – толкова е дължината му. Това обаче не им пречи да имат сили, като на истински супер герои. Тези животинчета или по-точно тези микроскопични безгръбначни животни могат да живеят в мъха и тревата. Така че със сигурност често са ни срещали навън. Те предпочитат да стоят далеч от екстремните климатични условия. Но тогава кое прави тези малки, тихи мечета толкова супер.
Те имат уникална супер сила, с която не се хвалят особено. Макар че не обичат екстремните условия, бавноходките могат да се приспособяват към живот в най-лудите места на планетата ни и... извън нея. Те могат да живеят както в парка, така и на дъното на океана, както във студена вода, така и във вода, която е почти до точката на кипене, но най-голямото им постижение е, че те могат да живеят в Космоса. Без скафандри, ракети и космически костюми. Как го правят ли? Те имат супер сила благодарение на която се дехидратират и могат да живеят в продължение на много години с минимални количества вода, храна и метаболитни функции. Не са ли просто удивителни, а са толкова малки...

Нищо не крещи "супергерой" като регенерирането на части на тялото. И това не се намира само във фантастичните филми и комикси, а съществува реално. Има един на вид съвсем обикновен плосък червей, които живее във водата по целия свят и никой не го забелязва. А би трябвало, защото независимо на колко парчета и разделен, той винаги се регенерира в изцяло нов червей. Но това не най-особеното, всяка негова част също се превръща в чисто нов червей – така от един могат да се получат петима. Това наистина заслужава да се включи във филм или комикс за супер герой, защото е просто невероятно.



Светът на рибите също може да си похвали със свой герои, дори името и героично, риба стрелец. Тези риби властват във водите на Индия, Филипините, Австралия и Полинезия. Не случайно тези риби са получили такова героично име – те буквално могат да стрелят и са точни колкото Робин Худ. Рибата-стрелец лови насекоми, кацнали на растения близо до водата, като плюе струйка вода по тях. Рибата преценява разстоянието до насекомото, прицелва се и стреля. Улученото насекомо пада на повърхността на водата, където рибата го изяжда.

Нито един списък на супергерой не би бил пълен, без някой с група сила и големи мускули като Хълк. В животинския свят също си имаме такъв приятел. Той обаче е кръстен с не много героичното име торен бръмбар. Смята се, че торният бръмбар е най-силното животно на Земята, по-силно е дори от тигър и то не защото може да го победи, а защото е в състояние да тегли 1140 пъти собственото си телесно тегло. И не е само това те са най-бързите животни сред насекомите, често казват, че те са "гепардите" на бръмбарите. Кой е супер сега?



С торните бръмбари може да се сравнява единствено мимическият октопод, който за първи път е открит в края на 1990 година в мрачните дълбини на Големия бариерен риф. И нека изясним нещо: много членове на семейството на октоподите могат да променят цветовете си или дори текстурата на кожата си, за да се предпазят от хищници или когато ловуват. Но няма друг октопод освен мимическият, който да може да го прави по този начин. От морските змии до рибата клоун – мимическият октопод може да имитира и двете, за да се предпази. Учените дори смятат, че той решава кои животни са най-подходящи за имитация по всяко време въз основа на това каква е заплахата. В рамките на няколко секунди мимическите октоподи могат да се преобразят във всички видове морски създания и така да се предпазят от хищниците на дъното на океана.  

Снимки: howstuffworks.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град