интересно

Начало | интересно | „Жабчето Жо“ ще ви покаже кое е НЕЩОТО, което може да те направи щастлив

„Жабчето Жо“ ще ви покаже кое е НЕЩОТО, което може да те направи щастлив

Аз детето | 2018-06-22

„Жабчето Жо“ ще ви покаже кое е НЕЩОТО, което може да те направи щастлив

Най-новата картинна книга за деца на издателство „Дъбови листа“ – „Жабчето Жо“, ще се появи по книжарниците от 22 юни. Текстът и илюстрациите са изцяло дело на талантливата българска писателка и художничка Нуша Роянова, автор на поредицата за кучето Джак и котето Ема.

Книжката разказва историята на жабчето Жо, което на пръв поглед си има всичко – здраве, покрив над главата и приятели, но все нещо не му достига, за да бъде щастливо. То търси непрестанно НЕЩОТО, което отсъства в живота му – експериментира, проваля се, но не се отказва. Краят е колкото очакван, толкова и изненадващ, защото НЕЩОТО бива открито, но се оказва съвсем различно от очевидното.

Книгата на Нуша Роянова е ценна с посланията си, но и със съвременния начин на представянето им. Текстовете по страниците са кратки и биха грабнали вниманието на най-малките деца, илюстрациите в различни техники са пленителни и добавят атмосфера към увлекателно разказаната история.

Както всички незабравими герои, и Жабчето Жо си има прототип. Образът е вдъхновен от дългогодишен приятел на авторката, а самата книга тя рисува в едно-единствено копие като подарък за неговия рожден ден миналата година. Всички техни приятели обаче толкова харесват изданието, че то се появява в лимитиран тираж на английски за Панаира на детската книга в Болоня, а сега – и на български.

Различните житейски роли и професии, които Жо сменя, дават възможност за диалогично четене, в което родителите и децата да се превърнат в разказвачи, а като допълнение да обсъждат различни теми като бъдещето, какво са професиите, колко важно е да следваш мечтите си и др.

„Надявам се, че новият ми герой Жо ще накара много малки и големи читатели да се замислят дали са открили НЕЩОТО си в този живот. И ако не са, да ги вдъхнови да тръгнат да го търсят“, казва авторката.

Нуша Роянова е добре позната на малките читатели от поредицата за кучето Джак и котката Ема – двама герои с реални прототипи, които се впускат в най-различни приключения във всяка книга. Тя е и инициатор на конкурса на създаденото от нея издателство „Дъбови листа“ за авторски детски приказки. Той се провежда за втора поредна година, като в него участие вземат всички деца и младежи на възраст до 18 г. Победителите в конкурса стават автори на сборник с 25 приказки, написани и илюстровани от самите участници.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град