Vip интервю

Начало | Vip интервю | Зеб Хоган – любимият човек на рибите

Зеб Хоган – любимият човек на рибите

Аз детето | 2014-06-12

Зеб Хоган – любимият човек на рибите

Представяме ви едно интересно интервю със Зеб Хоган, единственият човек, който рибите обичат. Зеб е воден еколог и пътува из света стремейки се да спаси най-застрашените и редки риби на нашата планета. Според самия Зеб рибите го обичат поради тази причина и винаги усещат и виждат, когато той е при тях и му се радват "по рибешки" – плуват около него и правят мехурчета. Хората също го обичат, особено тези, които се препитават с риболов, защото спасявайки рибите, той ще спаси и техния поминък. А сега се запознайте с човека с рибите.

Когато той е бил дете:
 
"Аз и моите братя сме израснали в град (Темпе, Аризона), но имахме голям двор с много дървета. Прекарвахме свободното си време в катерене по дървета и хващане на гущери. Всеки от нас си имаше любимото място, клон, на най-голямото дърво в двора и ние разработвахме начини за изкачване от дърво на дърво на дърво, без изобщо да докосваме земята. Тоест искахме да бъдем нещо като Тарзан или Спайдърмен. Семейството ми често ходеше на  къмпинг през лятото и обикновено посещавахме всички зоопаркове и аквариуми на нашите семейни почивки. Ясните ми спомени като дете винаги имат общо с животните и природата. Когато бях на 4 години открих едно ранно шоу по телевизията за животни и останах очарован от него. Всяка сутрин се будех в 5, само, за да гледам "Wild, Wild World". Заради това предаване аз винаги бях първият, който ставаше сутрин. И днес, макар че това шоу вече го няма, още си ставам точно в 5 сутринта."

Сега работите, като?
Воден еколог в "NG Emerging Explorer". Мога да кажа само – прекрасна, интересна и вълнуваща работа, която дори не е работа, а моя събдната мечта.

Какво точно правите, като воден еколог?
Пътувам по целия свят, като се стремя да спася критично застрашените риби и повярвайте ми това е много интересно. Освен, че съм видял почти всяко кътче на Земята, а на нея има много красиви такива, животът на рибите е много интересен. Повечето хора си мислят, че те просто плуват, но това изобщо не е така. Те имат невероятно интересен и организиран живот, който всъщност много прилича на нашия.

Къде сте израснал?
В Темпе, Аризона. Красив град – има всички удобства на големия град, но е по-чист от него, хората са по-дружелюбни и има прекрасна природа само на няколко крачки от дома ти.

Любимо ви занимание като дете?
Катерене по дървета и хващане на гущери.

Какво обичате да правите в свободното си време?
Да готвя, станал съм почти отличен готвач. Правя не толкова красиви, но пък са много вкусни торти, особено плодовите ми. Също така обичам да се занимавам с градината си, отглеждам си хубави домашни зеленчуци или пък просто седя на верадната на родния си дом и наблюдавам природата. Все още си живия в Темпе и мисля никога да не напускам този прекрасен град.

Кое е най-хубавото място, на което сте бил?
Без и да се замисля казвам, че то не е само едно, но все пак: в делтата на река Окаванго в Ботсвана, в  каньоните на Северна Аризона и Южна Юта, в сладководни извори на Централна Флорида, река Юба в Калифорния и река Хъдсън в Ню Йорк. Красиви и интересни места, пълни с редки риби.

Кой е най-добрият съвет, който сте получавали?
Определено е от дядо ми, който много обичах. Когато съобщих на семейството си какво искам да работя, никой не ме подкрепи, казаха ми, че тази работа няма да ми носи доходи, че е рискована, опасна, че ще се проваля, защото не е за мен и т. н. А той каза, само едно изречение, което никога няма да забравя: "Добре е човек да поема рискове и понякога да се проваля – рисковете, опитът и провалите са най-добрият учител!".

Какво бихте пожелали на децата, които ще прочетат Вашето интервю?
Ние наистина се нуждаем от повече чуждестранни биолози, които се интересуват от защитата на нашия естествен свят. Децата са страхотни, в смисъл, че те притежават безусловна любов и любопитство към животните и дивата природа и по никакъв начин не трябва да губят това, като възрастни. Пожелавам им смелост, за да следват мечтите си, увереност, че са избрали правилното за себе си и най-важното – не се страхувайте от провалите, те са полезни, опитайте всичко, което искате. И се надявам, някой ден с вас да станем добри колеги. ;-)

Снимка: kids.nationalgeographic.com



Коментари
1 коментар

Диана Савова, 8 г.,

Публикувано на 10.03.2015

От къде са заловили толкова голяма риба?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град