забавна наука

Начало | забавна наука | Защо четирилистните детелини носят късмет?

Защо четирилистните детелини носят късмет?

Аз детето | 2015-02-06

Защо четирилистните детелини носят късмет?

Всеки обича да има късмет и вярва силно в него. Късметът ни съпътства през целия ни живот: той е там, когато имаме контролно по история и ни се пада точно тази тема, която знаем, а това от своя страна ни носи безкрайно щастие. Точно заради това ние непрекъснато търсим късмет. Всеки от нас разхождайки се в парка или планината тайничко се заглежда в тревата надявайки се да открие късмета си, да открие това малко съкровище, което носи късмет и се нарича четирилистна детелина. Хората по целия свят смятат, че тази малка зелена красавица носи късмет и щастие, но защо е така? Ако ви е любопитно да разберете – четете.

Както често се случва с нещата и особено с такива поверия всичко започва много, много отдавна, а в случая още от времето на първите хора. Легендата разказва, как когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да си спомня за дните прекарани там. Затова, ако в градината ви има четирилистна детелина, в нея има и късче от Рая и божията благословия е с вас. Според най-разпространеното вярване всяко от листата на четирилистната детелина има определено значение. Първият лист символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият – Късмета.  Вижте как просто тръгва всичко и се разпространява по целия свят. Разбира се през различните епохи легендата драстично се променя, но това че детелината носи щастие и късмет си остава.

През Средновековието хората смятали, че четирилистната детелина не само носи щастие, случва се и нещо много по-магично. Този, който носел такава детелинка със себе си можел да вижда феи и горски духове. Заради това децата често обикаляли полетата с надеждата да намерят детелина и да се пренесат в магическия свят на приказните герои. Ех, как Ни се иска и ние сега да имахме поне една детелинка. Освен всичко това, когато чуете Ирландия си мислите за нещо зелено, нали? Е, там също отделят специално внимание на детелинките. Освен всичко друго детелината е национална емблема на Ирландия и традиционен символ на празникът им за Св. Патрик.  Някога на този ден келтските жреци, друидите, се закичвали с трилистни детелини. Те били и символ на пролетното равноденствие, а носени като талисман държали надалеч злите духове. Когато е открита четирилистната детелина, започнало да се вярва, че четвъртото листо символизира Божията милост. По същия начин в Англия вярват, че ако сънуваш детелина, това ти гарантира щастие и несметно богатство.

Лично ние обаче вярваме в най-простото обяснение: четирилистната детелина носи щастие и късмет, просто защото е много рядка и уникална – на около 10 000 трилистни детелини се пада само една четирилистна.
Но няма значение, коя точно легенда ще си харесате, просто си намерете такава детелина и нека късметът ви съпътства винаги.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град