Космос

Начало | Космос | Защо планетите имат сферична форма?

Защо планетите имат сферична форма?

Аз детето | 2017-10-24

Защо планетите имат сферична форма?

Представете си следното: докато се разхождате в близкия парк един ден и си мислите колко хубаво е времето навън и как ще е хубаво да извикате приятелите си и да си поиграете, виждате една стара пътека, обградена с дървета и храсти. Започвате да се чудите към какво ли води и само за няколко секунди смелостта и любопитството ви надделяват и тръгвате по пътеката. Докато усетите страх от непознатото вече сте стигнали почти накрая и какво виждат очите ви... Стар фонтан... Как досега не сте го виждали, та това ви е любимият парк? Поглеждате на дъното и виждате много лъскави монети. Мислите си защо пък не и бъркате в джоба си. Вадите и вие една монета и с едно движения на палеца си я гмуркате във фонтана. След това затваряте очи и си намисляте желание. Дали ще се сбъдне? Съмнявате се, защото това е едно от онези желания, които най-често се сбъдват само в сънищата.

По-късно същия ден, когато вече лежите в леглото си готови да заспите отново се сещате за този стар фонтан и мечтата си. Усещате нещо странно, но не знаете какво е и затова просто заспивате. Когато се будите няколко часа по-късно веднага виждате, че вече не сте в леглото си. Вместо това се намирате в някакъв космически кораб... Може ли наистина вашето желание да се сбъдва? Докосвате контролите пред себе си и космическият ви кораб се засилва. Натискате газта и изведнъж летите през Слънчевата система. Следваща спирка: Марс! Ако такава мечта за космически пътувания наистина се сбъдне, ще бъде много забавно да изследваме Слънчевата система, за да видим всички планети отблизо. И докато всички те се различават по размер, цвят и състав, има нещо, което забелязвате: всички те са сферични! Защо така? Колко още по-интересно би било, ако в тази система, която наричаме наш дом имаше планети като пирамиди, кубчета или дори плоски дискове.

Е, сферичната форма на всички планети може да бъде обяснена с името на една сила, която всички ние познаваме: гравитацията. Когато планетите в нашата Слънчева система започнали да се оформят, пространството било запълнено с милиарди и милиарди частици прах и газ. Тъй като тези частици често са се сблъсквали една с друга, накрая започнали да оформят купове, които бавно се разраствали. В крайна сметка тези купове станали толкова големи, че развили собствени гравитационни полета. Така накрая гравитационната сила на всяка планета се оказала в центъра ѝ. Частиците обаче не спират да се наслагват, този път, защото гравитацията ги привлича и равномерно дърпа материята към ядрото и така се образува сферичната форма. Учените наричат този процес „изостатично приспособяване“.

За по-лесно си представете колело на велосипед. Центърът е като ядрото на планетата, там където се намира най-силната гравитация, която от своя страна привлича равномерно материята от всяка посока, точно като спиците на колелото. Въпреки това, планетите всъщност не са напълно кръгли. Защо? Защото те се въртят! Когато планетите се въртят, силите, създадени чрез въртене са срещу гравитацията и карат планетите да се „издуват“ около екваторите си. Учените наричат тази допълнителна ширина „екваториална изпъкналост“.

Ако ви харесва да научавате интересни факти за планетите, прочетете още:
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?
Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?
Кои са планетите, които имат спътници?
Коя е най-студената планета в Слънчевата система?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град