Космос

Начало | Космос | Защо не бива да гледаме директно в Слънцето?

Защо не бива да гледаме директно в Слънцето?

Аз детето | 2018-01-03

Защо не бива да гледаме директно в Слънцето?

Забелязали ли сте как всеки път, когато има слънчево затъмнение това се превръща в много, много важно събитие. Това астрономическо явление, през което Луната засенчва повечето или цялото слънце за кратък период от време, не се случва много често. Това определено е една от причините всички да се вълнуваме, когато разберем, че ще се случи подобно нещо. Затова не е чудно, че слънчевото затъмнение превзема всички новини и социални мрежи поне за ден. Всъщност хората прекарват седмици, понякога дори и месеци, за да се подготвят за явлението. Особено астрономите – професионалисти и любители. И защо не? Това е невероятно рядко и уникално събитие – да видиш как Слънцето се затъмнява по средата на деня. Кой не би искал да види това?

В цялата тази величественост обаче има и един малък проблем. Всеки знае, че не трябва да гледате директно в слънцето... особено пък по време на слънчево затъмнение. Но защо е така? Хората толкова се вълнуват от цялото това нещо и накрая се оказва, че не трябва да го гледат. Какво става тук? Въпреки, че това може да изглежда като доста голяма главоблъсканица е много добър съвет. Никога не е добра идея да гледате директно към слънцето. Трябва да ви кажем, че ние сме опитвали и никак не е приятно. И определено не трябва, защото в момента в който се насилихме да погледнем натам очите ни веднага се затварят по инстинкт, а щом той ни казва да направим това, значи има основателна причина. Сега е време най-накрая да я разберем заедно с вас!

Ултравиолетовата светлина от слънцето е доста мощна – в това се състои цялата тази работа. Ако някога сте имали лошо слънчево изгаряне, знаете какво може да направи слънчевата светлина на кожата ви за кратко време, ако я оставите незащитена. При това кожата ви е много по-твърда от очите ви, а деликатните части на очите ви могат да бъдат повредени от слънцето много по-бързо. Ето защо е естествена реакция да отклонявате очите си от ярка слънчева светлина. Но защо е още по-опасно да гледаш слънцето по време на затъмнение? Тъй като слънцето потъмнява по време на затъмнение, очите ви се заблуждават, че светлината всъщност не е толкова ярка и опасна и в това се състои целият проблем. Ето защо зениците ви се разширяват, за да „привлекат“ повече светлина, както правят всяка вечер. Тъй като Слънцето става по-тъмно, естествените защити на очите ви, като свиване на зениците и мигане не се активизират. Това обаче не означава, че слънцето не си остава опасно, особено защото по време на затъмнение слънчевият диск никога не е напълно покрит от Луната. Тази слънчева светлина може да стимулира зениците ви, които усещат светлината и ги карат да освобождават химикали, които могат да увредят ретината.

Това състояние е известно като слънчева ретинопатия и може да причини трайно увреждане на очите. Тъй като в ретината няма рецептори на болката, няма да знаете, че се случва, докато не стане твърде късно. Въпреки че постоянната слепота е рядка, може да настъпи сериозно увреждане на очите, което има трайни ефекти.

Ако не можете да погледнете слънцето по време на слънчево затъмнение, то тогава защо трябва да се вълнуваме въобще от него? С малко подготовка можете спокойно да наблюдавате този интересен астрономически феномен. Според НАСА най-безопасният начин да видите слънчево затъмнение е чрез специални слънчеви филтри, които блокират вредната ултравиолетова радиация. Можете да намерите очила с тези филтри онлайн или в специализирани магазини.

Непременно прочетете и още няколко интересни неща за Слънцето:
Какво е слънчева корона?
Защо има сезони?



Коментари
1 коментар

Наско Дебел, 5 г.,

Публикувано на 07.10.2022

аве не ме кефи

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град