Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Защо курсорът на мишката е наклонен на 45 градуса?

Защо курсорът на мишката е наклонен на 45 градуса?

Аз детето | 2014-11-28

Защо курсорът на мишката е наклонен на 45 градуса?

Компютърната мишка – днес тя е едно от най-използваните устройства на компютъра. Използваме я за всичко, с нея управляваме нашия технологичен приятел. Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон. Може би затова до ден-днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки. Първоначалната идея за това посочващо устройство се появява и развива в PARC изследователския център на фирмата XEROX, където се разработва и първият графичен интерфейс. Идеята за графичен интерфейс и мишката не намират поддръжници всред шефовете на фирмата XEROX и в следствие на фирмен шпионаж първата комерсиална система е Apple Lisa, последвана по-късно от популярната Microsoft Windows. Първата мишка е изобретена от Дъглас Енгълбарт от Станфордския изследователски институт през 1968 г. след множество тестове. Няколко други експериментални посочващи устройства, разработени за NLS системата на Енгълбарт (oN-Line System), използват различни движения на човешкото тяло. Едно такова устройство, например, е предназначено за глава и се поставя на носа или брадичката. В крайна сметка мишката спечелва заради своята простота и практичност. Първата мишка, неудобно и обемисто устройство, използва две зъбни колелца, перпендикулярни едно спрямо друго: завъртането на всяко от колелцата предава движението по една ос. Енгълбарт получава патент на 17 ноември 1970 г. за "X-Y позиционен индикатор за дисплейна система“.

Вглеждали ли сте се в стрелкичката на монитора, наречена курсор. Забелязали ли сте, че той е леко наклонен? Не знаем за вас, но ние винаги сме се чудили защо е така и днес разбрахме. Този въпрос може и да ви се струва глупав и незначителен, но само си помислете: защо курсорът не е вертикален, след като вертикалният курсор явно е по-удобен за маркиране на текста и за другите ежедневни задачи?
Отговорът даде експерт, добре запознат с историята на компютърната техника. Оказа се, че изобретателят на компютърната мишка Дъглас Енгелбарт е изобразявал курсора във вид на стрелка нагоре, като най-логичен вариант за маркиране, както се вижда на екранната снимка по-горе. Графичен интерфейс за операционна система първоначално е реализиран от Xerox и по-точно в техния научно-изследователски отдел Palo Alto Research Center. Курсорът на мишката е описан в документацията на Xerox от 1981 година (изображението по-долу), в която са изброени характеристиките на XEROX PARC, първият в световната история компютър с графичен потребителски интерфейс.

При проектирането на този компютър се разбрало, че поради ниската работна резолюция на дисплеите от това време е невъзможно създаването на нормален вертикален курсор с малки размери. Специалистите решили да не увеличават размера на курсора, а вместо това малко да го завъртят по такъв начин, че едната му страна да е вертикална, а другата наклонена под ъгъл 45°.
След вече цели 30 години се появиха дисплеи с много висока резолюция, но традицията да се изобразява курсор със страна, наклонена на 45° се е запазила.

Снимки: sxc.hu



Коментари
1 коментар

Симонка Тодорова от 5 а клас , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

интересно браво на редакторите и

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град