забавна наука

Начало | забавна наука | Защо и как закръгляваме числата?

Защо и как закръгляваме числата?

Аз детето | 2018-12-09

Защо и как закръгляваме числата?

Не е за вярване какво ни се случи онзи ден. Както си се разхождахме на една поляна на Витоша чухме невероятния разговор между два вълка!

Вълк 1: Хей, Шаро, това ме приспива. Защо броиш тези овце?

Вълк 2: Поканих ги на рождения си ден и трябва да знам колко парчета торта ще ми трябват. 181... 182... 183... 184...

Вълк 1: Наистина ли? И си решил да поканиш стадо овце?

Вълк 2: Да, защо пък не? 186... 187... 188..

Вълк 1: И как го направи? Те не се ли страхуват от теб?

Вълк 2: Като им казах, че ще има торта и веднага се съгласиха! 191... 192... Направо ще ги закръгля на 200 и това е!

Невероятно, нали? Знаете ли кое още е по-невероятно обаче. Въпреки нашата изненада, че разбираме вълци, че те си говорят и могат да броят, веднага се сетихме и отидохме да предупредим овчаря, защото сме сигурни, че той не знаеше за това парти! Разговорът на вълците обаче ни накара да се замислим за закръгляване на числата. Защо точно правим това и как? Вие знаете ли? Нека ви разкажем тогава!

По-големите от вас, които по-дълго са учили математика със сигурност вече са добре запознати със закръгляването на числа и са го правили много, много пъти. За останалите от вас, ще кажем, че най-често срещаният метод за закръгляване на числата е следният: първо, решете коя цифра ще бъде последната цифра, която ще напишете (известна също като цифрата, която закръглявате). След това погледнете следващата цифра и оставете последната цифра същата, ако следващата цифра е по-малка от пет или увеличете последната цифра с едно, ако следващата цифра е пет или повече. Нека отново да разгледаме примера на Шаро, вълкът, за да стане ясно. Той брои 192 овце и като му писна реши да ги закръгли до най-близкото число. Първата цифра е 1 и тя е стотицата и това е последната цифра, която ще бъде запазена. Следващата цифра е 9, което е повече от 5. Така Шаро закръгля, като добави 1 към 1 и замени останалите цифри с нули, за да получи 200. Какво щеше да стане, ако Шаро беше решил да закръгли най-близката десетка? Той брои 192 овце, така че 9 е на десето място и това е последната цифра, която ще бъде запазена. Следващата цифра е 2, която е по-малка от 5. Така че вълкът ще закръгли, като запази последната цифра същата и заменя останалата цифра с 0, за да получи 190.

О, нима все още се чудите защо са всички тези сложни изчисления... Закръгляването прави числата по-лесни за използване. Въпреки че така те са малко по-неточни, тяхната стойност все още си остава почти същата като тази, която са показвали първоначално. Хората правят това с числата поради много различни причини. Дори и най-обикновени. Да кажем, че искате да поръчате супер готина електронна игра, която все още не се продава у нас, но пък я има в САЩ и можете да си я поръчате през интернет, но цените са само в долари. Обръщайки доларите в левове с Google, което става наистина лесно, получавате, че играта ще ви струва $ 1,7894. В този интернет магазин обаче както и навсякъде не се пазарува с толкова странни цени, така ще трябва да закръглите цената до $ 1,79.

Също така може да се наложи да намерите лесен начин да направите прости изчисления наум, за да определите колко кутии с бонбони можете да купите в магазина. Ако имате 7 лева, а цената на една кутия бонбони е 1,79 лв. Тогава знаете, че можете да закупите 3 кутии. Всъщност 7 делено на 1,79 както ще го сметнете е 3.91061452514, но никой няма да ви продаде това и поради тази причина просто го закръгляте на 3 кутии.

И накрая, често е много по-лесно да работите със закръглени числа. Ако ще ви отнеме около 25 минути, за да стигнете някъде, е по-лесно да си предвидите 30 минути пътуване. Ако говорите за населението на Ню Йорк, е по-лесно да работите с цифра от 8 милиона души, отколкото по-точна цифра от 8 214 426 души.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град