зоокът

Начало | зоокът | Защо да изберете папагалче за домашен любимец? Ето ви няколко добри причини!

Защо да изберете папагалче за домашен любимец? Ето ви няколко добри причини!

Аз детето | 2018-11-15

Защо да изберете папагалче за домашен любимец? Ето ви няколко добри причини!

Докато повечето деца мечтаят за някой по-голям и по-пухкав домашен любимец като куче или коте е важно да се съобразите и с възможностите си. Разбира се, че по-голямото животинче винаги е по-забавно, но от друга страна да си вземеш живо същество, което разчита само на теб е голяма отговорност. Така че ако не сте готови да го извеждате често или да му обръщате много внимание и ако родителите ви не са готови да дават куп пари – може би е добре да се ориентирате към друго животинче. За тези от вас, които са извън дома дълги часове, кучето може да е лош избор, тъй като кучетата се нуждаят от редовно разхождане и обръщане на внимание. Ако живеете в апартамент, куче или котка също в повечето случай не е добър избор, защото и двете животинчета изискват много пространство и свобода.

Папагалчетата от друга страна са идеалните домашни любимци за деца – те са весели, не изискват чак толкова много грижи и средства, а при подходящите условия могат да остават сами по цели дни. Така че ако все още не вярвате, че папагалите са не по-малко добър избор – тези причини няма как да не ви убедят, че птиче е точното животинче за вас!

Папагалите са много умни

Птиците имат способности за разрешаване на проблеми и когнитивни умения, които показват висока степен на интелигентност. Те могат да използват инструменти и дори да различават ляво и дясно. Пък и само помислете: много птици трябва да изминават хиляди километри два пъти годишно, за да мигрират.... Папагалите няма как да не са „прихванали“ нещо от това. Освен че са сред най-популярните домашни любимци, с малко труд папагалите могат и да говорят. Никой друг домашен любимец не може това, нали? Освен че могат да научат десетки команди или думи, те имат способността да опознават навиците и различните настроения на стопаните си, и да реагират спрямо тях.

Изискват по-малко грижи

В сравнение с домашните любимци на четири крака, които обикновено се разхождат свободно в домовете на собствениците си и правят куп бели, папагалите са супер кротички. Те могат да бъдат поставени в клетките си, когато сте заети и да не направят абсолютно нищо след което после родителите да обясняват нещо като „Аз нали ти казах, сега сам изчисти цялата тази кочина!“. Освен това пернатите не изискват ежедневни разходки навън. Достатъчно за птичето е просто да има прясна вода и храна всеки ден и веднъж седмично клетката му да бъде почиствана – това е всичко. Останалото, което ще правите ще носи удоволствие и на самите вас!

Толкова са чисти

Птиците са естествено хигиенични животни и всеки ден се грижат сами за перата си, за да ги държат блестящи и чисти. Вместо да се налага да купувате шампоани, да висите в банята с часове и да търкате козина или пък да дебнете котката да е в настроение за ресане, да се чудите дали има бълхи – просто през лятото трябва да осигурявате ваничка с вода на вашия папагал. Оттам нататък всичко останало си е негова грижа! Освен това няма да повярвате колко забавни могат да бъдат за наблюдение птичетата, когато се къпят.

Социални животни

При подходящите грижи и внимание папагалите могат да бъдат също толкова любящи към стопаните си, колкото и всички останали. Те ще ви разбират, ще се радват, когато се прибирате и ще намират всякакви забавни начини да показват колко ви обичат! Това може да ви го каже всеки горд собственик на пернат домашен любимец.

По-малко разходи

Всеки, който е притежавал куче или котка, знае каква част от семейния бюджет ежемесечно заминава за торби с храна или ветеринарни сметки. От друга страна, папагалите са изключително евтин за поддръжка любимец. В зависимост от вида и размера им, една кутия с храна (3-8 лв.) може да стигне за повече от 10 дни. В същото време тези животни не боледуват толкова много, защото и не напускат дома, което би ни спестило много разходи и посещения при ветеринар.

Изключително забавни са

Това не може да се опише с думи, така че вижте видеото и ще се убедите!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град