Растения и животни

Начало | Растения и животни | Започна миграцията на младите царски орли

Започна миграцията на младите царски орли

Аз детето | 2010-09-13

Започна миграцията на младите царски орли

Младият царски орел Драго, на който БДЗП постави сателитен предавател в началото на юли, се отправи на юг, където ще прекара зимата, подобно на всички млади орли. Чудото на миграцията се разбулва благодарение на модерните технологии за сателитно проследяване, които се използват за първи път в България в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол на БДЗП, финансиран от ЕС.

Драго е едно от седемте малки орлета, на които това лято бяха поставени предаватели. Те са натоварени с мисията да носят малкото устройство на гърба си и по този начин да помогнат за опазването на своя световно застрашен вид. Предавайки данни за движенията, заплахите и причините за смъртността, малките орлета разкриват много ценна информация, която до момента оставаше скрита за учените. През 2009 г. в рамките на същия проект бяха поставени предаватели на други 7 млади царски орела и така общият брой на птиците.

Орлето Драго се излюпи през май в Западна Странджа. През юли експерти поставиха сателитен предавател на младата птица. От тогава тя редовно предава сигнали за местоположението си, които се следят и обработват от експертите орнитолози. В първия месец Драго и неговите събратя останаха в родните си гнезда, където техните родители им помагаха да намират прехрана, да се учат да ловуват и оцеляват. През август Драго започна да прави самостоятелни обиколки, които го отведоха близо до Бургас, Тунджа и дори до Одрин. В края на август той направи смел преход на юг, като стигна до брега на Мраморно море, но се върна отново в България. Наскоро орелът пое отново на юг и сега се намира почти до Истанбул. Този път вероятно птицата мигрира и ще прекара зимните месеци някъде на юг, търсейки по-топъл климат и изобилна прехрана.

Събратята на Драго – Любо и Дарик II, които се излюпиха също в Западна Странджа, в момента проучват териториите в близост до турската граница в района на Одрин. Вероятно и те се готвят за миграция, която е характерна за всички млади птици от този вид. За разлика от младоците, по-опитните възрастни орли живеят целогодишно в постоянната си гнездова територия и образуват моногамна двойка.

Малките орлета Буря и Станчо, излюпени в Сакар, също са добре и предават редовно сигнали. Те правят по-малки преходи за момента, но техният полет също ги води на юг. В момента те се намират в района на Свиленград. 

Шаци и Езра – двете най-малки орлета, на които бяха поставени предаватели тази година, още се обучават и летят в близост до родното гнездо. GPS сигналите им показват, че не се отдалечават твърде много от опеката на възрастните орли, които им помагат в намирането на храна.

Карта с движението на орлите с предаватели.

 



Коментари
1 коментар

василена техомиррава тодорова тодрова, 9 г.,

Публикувано на 17.11.2011

наистина са красиви!!!!!!!! орлите !!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град